Infofinanciar > Lumea la zi > Garry Kasparov îl atacă dur pe Macron: ”Umilește Franța și îl salvează cu Putin”. Record de convorbiri telefonice
Lumea la zi

Garry Kasparov îl atacă dur pe Macron: ”Umilește Franța și îl salvează cu Putin”. Record de convorbiri telefonice

Kasparov - sursa foto - impact.ro
Sursa foto - impact.ro

Potrivit unor calcule realizate de presa din Rusia, Emmanuel Macron a vorbit la telefon cu Vladimir Putin 100 de ore. Cel mare șahist din toată lumea, Garry Kasparov, a spus că „presa” de la Moscova minte de fiecare dată, dar ar vrea să vadă și o dezmințire venită din Franța.

Potrivit B1TV, Emmanuel Macron a declarat următorul lucru: „Nu trebuie să umilim Rusia pentru ca, în ziua în care luptele vor înceta, să putem construi o rampă de ieșire cu ajutorul mijloacelor diplomatice. Sunt convins că Franței îi revine rolul de a fi o putere de mediere.”. Prin aceste lucruri pe care le-a spus, președintele francez a reluat o poziție asemănătoare cu cea pe care a exprimat-o la începutul lunii mai.

Cum a primit Ucraina declarația lui Macron

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a spus că principala preocupare ar trebui să fie „asupra modului în care putem pune Rusia la locul ei”, nu cum să se acționeze fără ca orgoliul Rusiei să fie afectat.

Pe pagina sa de Twitter, Kuleba scrie : „Apelurile pentru a evita umilirea Rusiei nu pot decât să umilească Franța și orice altă țară cere acest lucru. Asta deoarece Rusia e cea care se umilește singură.”.

Garry Kasparov nu este deloc încântat de atitudinea liderului de la Paris, șahistul spunând că atunci când Macron vorbește despre Putin, mereu spune ceva și mai rău.

Kasparov a fot adăugat recent de Kremlin pe lista cu „agenți străini” și a spus că toate apelurile și discuțiile despre salvarea aparențelor nu fac nimic altceva, decât să îi convingă pe Putin că nu va pleca niciodată, rămânând lider pentru totdeauna.

În opinia șahistului, situația este extrem de simplă și există doar două variante: cu Putin sau fără Putin. Kasparov scrie, tot pe Twitter, faptul că : „Fiecare telefon de la Macron e un colac de salvare pentru Putin. Fiecare summit, fiecare înțelegere, îi întărește poziția, deci și războiul acesta.”.

Garry Kasparov a spus că acest război poate reprezenta doar una dintre aceste două variante: sfârșitul lui Vladimir Putin sau precursorul următorului său război. Acesta adaugă și faptul că Occidentul a ignorat complet acest lucru acum opt ani, când Rusia a anexat de la Ucraina Peninsula Crimeea, făcând conducte și înțelegeri și refuzând să îl izoleze pe Vladimir Putin. Este, de asemenea, și foarte surprins de faptul că acum se vrea același lucru.

Părerea lui Kasparov despre „umilirea” Moscovei

În ceea ce privește posibila „umilire” a Rusiei, șahistul spune că Putin trebuie să se confrunte cu înfrângerea țării lui, astfel încât, în cele din urmă, Rusia să poată face parte din lumea civilizată. Acesta mai spune că doar în acest caz țara ce are capitala la Moscova ar putea fi cu adevărat o națiune, nu doar o fațadă pentru o organizație de tip mafiot și o benzinărie cu bombe nucleare.

Garry Kasparov conchide prin : „Putin și Rusia umiliți? Poate că nu, dar smeriți, da! Altfel, Rusia nu poate fi o țară rațională. Așa cum scria Erich Fromm, a fi obiectiv și a folosi rațiunea e posibil doar dacă ai devenit smerit.”.