Infofinanciar > Lumea la zi > Gafă diplomatică a ambasadorului chinez în Franța. Statele baltice și diplomația europeană solicită explicații
Lumea la zi

Gafă diplomatică a ambasadorului chinez în Franța. Statele baltice și diplomația europeană solicită explicații

Ambasadorul Chinei în Franța; sursă foro:timesofindia.com
foto:timesofindia.com

Franța și statele baltice Estonia, Letonia și Lituania și-au exprimat consternarea după ce ambasadorul Chinei la Paris a pus la îndoială suveranitatea fostelor țări sovietice, precum Ucraina.

Întrebat despre poziția sa cu privire la faptul că peninsula Crimeea face sau nu parte din Ucraina, ambasadorul chinez Lu Shaye a declarat într-un interviu difuzat recent la televiziunea franceză că, din punct de vedere istoric, aceasta a făcut parte din Rusia și a fost oferită Ucrainei de fostul lider sovietic Nikita Hrușciov.

Declarațiile contestate ale diplomatului chinez

„Aceste țări din fosta URSS nu au un statut real în dreptul internațional, deoarece nu există niciun acord internațional care să materializeze statutul lor suveran”, a adăugat Shaye.În aceste condiții diplomația franceză a reacționat duminică prin declararea „solidarității sale depline” cu toate țările aliate afectate, despre care a spus că și-au dobândit independența „după decenii de opresiune”.

„În ceea ce privește în mod specific Ucraina, aceasta a fost recunoscută pe plan internațional în interiorul granițelor, inclusiv în Crimeea, în 1991, de către întreaga comunitate internațională, inclusiv China”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că Republica Populară China va trebui să clarifice dacă aceste comentarii reflectă sau nu poziția sa. Cele trei state baltice, care au făcut parte în trecut din Uniunea Sovietică, au reacționat în același mod ca și Franța.

Ministerul de Externe nu a oferit un răspuns

Șeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că blocul celor 27 de națiuni va „evalua și recalibra strategia față de China” în cadrul reuniunii de luni, iar comentariile ambasadorului chinez în Franța vor face parte din discuție. „Va trebui să continuăm discuțiile despre China, este una dintre cele mai importante probleme ale politicii noastre externe”, a adăugat oficialul european.

Ministrul italian de externe Antonio Tajani a declarat că nu este de acord cu comentariile lui Lu, în timp ce ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, a calificat comentariile lui Lu drept o „gafă” și a declarat că se fac eforturi pentru a calma lucrurile. Lu și-a câștigat reputația de a fi unul dintre diplomații chinezi „războinici”, numiți astfel pentru stilul lor războinic și abraziv.

În Franța, el a fost convocat de mai multe ori la ministerul de externe, inclusiv pentru că a sugerat că Franța a abandonat bătrâni în aziluri de bătrâni în timpul pandemiei COVID-19 și pentru că a numit „hienă nebună” un cercetător respectat al Chinei de la un think-tank francez, potrivit reuters.com.