Infofinanciar > Lumea la zi > G7 dorește să adopte o reglementare a inteligenței artificiale. Se pune problema riscurilor de securitate
Lumea la zi

G7 dorește să adopte o reglementare a inteligenței artificiale. Se pune problema riscurilor de securitate

G7 Sursă foto Adevarul.ro
Sursă foto Adevarul.ro

Grupul celor șapte națiuni avansate ar trebui să adopte o reglementare „bazată pe riscuri” privind inteligența artificială, au convenit miniștrii țărilor din domeniul digital, în timp ce legislatorii europeni se grăbesc să introducă o lege privind AI, pentru a aplica normele privind instrumentele emergente, cum ar fi ChatGPT.

Dar o astfel de reglementare ar trebui, de asemenea, să „păstreze un mediu deschis și favorabil” pentru dezvoltarea tehnologiilor de inteligență artificială și să se bazeze pe valorile democratice, au declarat miniștrii G7 într-o declarație comună emisă la finalul unei reuniuni de două zile în Japonia.

Confidențialitate și riscuri de securitate

Deși miniștrii au recunoscut că „instrumentele de politică pentru realizarea viziunii și obiectivului comun al unei inteligențe artificiale demne de încredere pot varia între membrii G7„, acordul stabilește un punct de referință pentru modul în care țările mari guvernează inteligența artificială în contextul preocupărilor legate de confidențialitate și al riscurilor de securitate. „Concluziile acestei reuniuni a G7 arată că, în mod cert, nu suntem singuri în această privință”, a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, înainte de încheierea acordului.

Guvernele au acordat o atenție deosebită popularității instrumentelor de inteligență artificială generativă, cum ar fi ChatGPT, un chatbot dezvoltat de OpenAI, susținut de Microsoft Corp, care a devenit aplicația cu cea mai rapidă creștere din istorie de la lansarea sa în noiembrie. „Plănuim să convocăm viitoare discuții ale G7 privind inteligența artificială generativă, care ar putea include subiecte precum guvernanța, modul de protejare a drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv a drepturilor de autor, promovarea transparenței, abordarea dezinformării”, inclusiv manipularea informațiilor de către forțe străine, se arată în declarația ministerială.

Italia, membră a G7, a scos ChatGPT din funcțiune luna trecută pentru a investiga potențiala încălcare de către acesta a normelor privind datele personale. În timp ce Italia a ridicat interdicția vineri, măsura a inspirat autoritățile de reglementare a protecției vieții private din alte state europene să lanseze anchete. Joi, legislatorii UE au ajuns la un acord preliminar asupra unui nou proiect al viitoarei sale legi privind IA, care include măsuri de protecție a drepturilor de autor pentru IA generativă, în urma unui apel adresat liderilor mondiali de a convoca un summit pentru a controla astfel de tehnologii.

Inovația în domeniul AI trebuie să continue

Vestager, șefa UE pentru reglementare în domeniul tehnologiei, a declarat că blocul „va avea acordul politic în acest an” cu privire la legislația privind IA, cum ar fi obligațiile de etichetare pentru imaginile sau muzica generate de IA, pentru a aborda riscurile legate de drepturile de autor și de educație. Între timp, Japonia, care prezidează anul acesta G7, a adoptat o abordare conciliantă în ceea ce privește dezvoltatorii de inteligență artificială, promițând sprijin pentru adoptarea publică și industrială a AI. Japonia a sperat să determine G7 „să convină asupra unei guvernanțe agile sau flexibile, mai degrabă decât asupra unei reglementări preventive și atotcuprinzătoare” în ceea ce privește tehnologia IA, a declarat vineri ministrul industriei, Yasutoshi Nishimura, înainte de discuțiile ministeriale.

„A pune pe pauză dezvoltarea AI nu este răspunsul corect, inovația ar trebui să continue să se dezvolte, dar în cadrul anumitor linii de gardă pe care democrațiile trebuie să le stabilească”, a declarat Jean-Noel Barrot, ministrul francez pentru tranziție digitală, adăugând că Franța va oferi unele excepții pentru micii dezvoltatori de IA în cadrul viitorului regulament al UE. Pe lângă preocupările legate de proprietatea intelectuală, țările G7 au recunoscut riscurile de securitate. „Inteligența artificială generativă produce știri false și soluții perturbatoare pentru societate dacă datele pe care se bazează sunt inventate”, a declarat ministrul japonez al tehnologiei digitale, Taro Kono, într-o conferință de presă după încheierea acordului.

Cei mai importanți oficiali din domeniul tehnologiei din G7 – Marea Britanie, Canada, UE, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite, s-au întâlnit la Takasaki, un oraș situat la aproximativ 100 km nord-vest de Tokyo, după reuniunile miniștrilor energiei și de externe din această lună. Japonia va găzdui summitul G7 de la Hiroshima, la sfârșitul lunii mai, unde prim-ministrul Fumio Kishida va discuta cu liderii mondiali despre regulile cu privire la inteligența artificială, conform Reuters .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.