Infofinanciar > Lumea la zi > G7 solicită prelungirea acordului privind cerealele din Marea Neagră. Rusia amenință că se va retrage din pact
Lumea la zi

G7 solicită prelungirea acordului privind cerealele din Marea Neagră. Rusia amenință că se va retrage din pact

Cereale, Sursă foto: Jurnalul
Sursă foto: Jurnalul

Rusia amenință că se va retrage din pact dacă nu sunt îndeplinite condițiile sale.
Grupul celor șapte a cerut duminică „prelungirea, implementarea completă și extinderea” unui acord privind cerealele, care a fost esențial pentru exportul de produse ucrainene prin Marea Neagră.

Miniștrii agriculturii din G7 au „recunoscut importanța” acordului, în urma unei reuniuni de două zile la Miyazaki, în Japonia. „Susținem cu tărie extinderea, implementarea deplină și extinderea” Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră, au declarat aceștia într-un comunicat.

În cadrul pactului, mediat de Națiunile Unite și Turcia, aproximativ 28 de milioane de tone de cereale ucrainene au fost exportate din iulie anul trecut, inclusiv către țările sărace care se confruntă cu cea mai mare parte a crizei alimentare mondiale. Însă Rusia amenință că se va retrage din acord dacă cererile sale nu sunt îndeplinite, ceea ce ar prevesti o revenire la blocada maritimă la scară largă care a oprit exporturile de cereale ale Ucrainei în lunile care au urmat invaziei la scară largă a Moscovei din februarie anul trecut. Kremlinul a avertizat că înregistrările navelor vor continua doar până la 18 mai.

Condamnările Rusiei

„Condamnăm încercările Rusiei de a folosi alimentele ca mijloc de destabilizare și ca instrument de coerciție geopolitică și ne reiterăm angajamentul de a acționa în solidaritate și de a-i sprijini pe cei mai afectați de militarizarea alimentelor de către Rusia”, au declarat miniștrii G7 în comunicat, potrivit POLITICO.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avertizat duminică pe Telegram că, dacă G7 va trece la interzicerea exporturilor către Rusia, Moscova va rezilia acordul privind cerealele. Se pare că țările G7 iau în considerare o interzicere aproape totală a exporturilor către Rusia.

Apelul vine în contextul în care ministrul rus de externe Serghei Lavrov este așteptat să se întâlnească cu secretarul general al ONU, António Guterres, la New York, în zilele următoare, pentru a discuta despre o prelungire a acordului după 18 mai.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.