Infofinanciar > Lumea la zi > Franţa vrea să găzduiască noua agenţie UE pentru combaterea spălării banilor
Lumea la zi

Franţa vrea să găzduiască noua agenţie UE pentru combaterea spălării banilor

Franţa vrea să găzduiască noua agenţie UE pentru combaterea spălării banilor
Foto: facebook.com

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a pledat în favoarea găzduirii de către capitala Franţei a agenţiei UE pentru combaterea spălării banilor (AMLA). El a spus că Parisul are deja experienţă, fiind un centru al luptei contra banilor murdari.

În 2021, statele membre UE au convenit înfiinţarea unei agenţii dedicate coordonării eforturilor de combatere a spălării banilor în blocul comunitar.

Combaterea spălării banilor are tradiție în Franța

„Candidatura noastră este un semn al voinţei noastre de a merge mai departe în lupta contra finanţării terorismului”, a spus ministrul francez de Finanţe.

În prezent. la Paris se află sediile instituţiilor surori: Autoritatea Bancară Europeană (EBA) şi Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA).

De asemenea, în capitala Franţei se află Grupul de acţiune financiară în domeniul spălării de bani (FATF), găzduit la sediul Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Ecosistemul perfect

„În ceea ce priveşte combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului, cel mai bun ecosistem european este la Paris. Este un fapt, şi acest ecosistem va asigura succesul agenţiei”, a declarat Le Maire.

Pe lângă instituţiile internaţionale pe care le găzduieşte deja, Parisul are cel mai mare sector bancar din blocul comunitar în funcţie de active, după ce Marea Britanie a părăsit UE.

Ministrul francez de Finanţe a anunţat că au fost deja găsite trei locaţii posibile, iar Franţa este pregătită să ajute înfiinţarea agenţiei cu o contribuţie de până la 15 milioane de euro.

Alte state interesate sunt Germania (care găzduieşte sediul Băncii Centrale Europene la Frankfurt), Spania, Lituania şi Irlanda.