Infofinanciar > Lumea la zi > Ministrul de Externe al Ungariei: „Aderarea Ucrainei la UE aduce războiul în blocul comunitar”
Lumea la zi

Ministrul de Externe al Ungariei: „Aderarea Ucrainei la UE aduce războiul în blocul comunitar”

ungaria, ucraina, sursa foto agora.md
sursa foto agora.md

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto a vorbit despre posibila aderare a Ucrainei la UE. Acesta susține că țara nu este pregătită și că vor exista repercursiuni.

Şeful diplomaţiei ungare a apreciat, referitor la noul pachet de extindere anunţat de Comisia Europeană, că analiza Comisiei este corectă în a conchide că Ucraina nu a îndeplinit condiţiile pentru a avea statutul de candidată la UE, atrăgând atenţia asupra încălcării drepturilor minorităţilor.

„Din moment ce şi Comisia Europeană spune că Ucraina nu îndeplineşte condiţiile pentru statutul de candidat, considerăm că nu este oportun niciun pas suplimentar în ce priveşte negocierile de aderare cu Ucraina”, a conchis ministrul de externe ungar, potrivit unui comunicat al MAE de la Budapesta.

Momentul aderări Ucrainei

Acesta a adăugat că guvernul ungar apreciază că a venit momentul unei dezbateri asupra viitoarei politici a UE faţă de Ucraina.

Având în vedere războiul care continuă în Ucraina, este clar că în această ţară nu se aplică nici libertatea presei, nici cea de exprimare şi nici nu au loc alegeri, a punctat Szijjarto.

„Ar fi evident absurd ca instituţiile UE sau statele membre să formuleze acum o poziţie cu privire la modul cum funcţionează statul de drept în Ucraina în aceste circumstanţe”, a notat ministrul ungar.

El a insistat că este „extrem de clar” că Ucraina nu va fi pregătită să adere. „Ucraina ar aduce cu ea războiul în Uniunea Europeană, ceea ce evident nu dorim, nu ne putem dori”, a spus Szijjarto, menţionând că extinderea ar trebui să contribuie la extinderea păcii, nu să aducă războiul în blocul comunitar.

„Deci nu considerăm oportun niciun progres în negocierile de aderare ale Ucrainei, în acest moment”, a conchis ministrul de externe ungar. „Iar noi, ungurii, desigur, încă aşteptăm ca Ucraina să redea comunităţii maghiare din Transcarpatia drepturile pe care le avea până în 2015”, a precizat el.