Lumea la zi

Franța vrea să crească vârsta de pensionare și să elimine pensiile speciale! Ce măsuri mai pregătește guvernul de la Paris

Drapelul Franței
Sursă foto: unsplash

Guvernul francez a început procesul de reformare a pensiilor din 2022, când a decis să unifice cele 42 de scheme de pensionare. Ulterior, adoptarea unor noi măsuri în acest sens a fost stopată de apariția pandemiei de coronavirus. Însă, în prezent, Executivul de la Paris a reluat întregul plan, având ca scop creșterea vârstei de pensionare.

Potrivit proiectului de lege prezentat de premierul francez, Elisabeth Borne, vârsta la care salariații din câmpul muncii se pot pensiona ar urma să se majoreze treptat până în 2030, de la 62 de ani (printre cele mai mici vârste de pensionare din Europa), cât este acum, la 64 de ani.

De asemenea, sunt luate în calcul și schimbări în ceea ce privește modalitatea de calcul a remunerațiilor. Astfel, francezii vor fi nevoiți să contribuie 43 de ani în loc de 41,5 și până în 2027 în loc de 2034 pentru a beneficia de o pensie completă.

Atac la „speciali”

Totodată, în proiectul de reformă este inclusă și eliminarea mai multor categorii de persoane care beneficiază acum de un regim special de pensionare, ce le permite celor în cauză a unor retrageri anticipate din câmpul muncii.

Cei vizați sunt angajații din transporturi, energie și Banca Naţională.

Nu în ultimul rând, pentru salariații enumerați anterior se va schimba și modul de calcul al pensiilor. Practic, va fi eliminat calculul avantajos al remunerațiilor care ţinea cont de ultimele 6 salarii, şi nu de cei mai buni 25 de ani, ca în cazul celorlalte profesii, scriu cei de la stiripesurse.

Bugetari vs. privați

Franța dispune de două sisteme de pensii, unul general și unul special. Prin noul proiect de reformă, guvernul de la Paris vrea să-l elimine pe cel din urmă, precum și avantajele oferite de acesta. Dacă această decizie va fi luată de autorități, salariații din cadrul sistemului special vor trebui să lucreze 2 ani suplimentari.

Justificarea guvernului în acest caz este că dorește să stabilească un echilibru financiar pentru sistemul de pensii.

În prezent, 88% din populația activă a Franței se încadrează în regimul general de pensii: salariații din sectorul privat, salariații independenți, persoanele cu funcții publice și artiștii.

De cealaltă parte, în regimul special se regăsesc doar 7% din cei activi: funcționarii, salariații de la companiile naționale și locale de transport – cum este SNCF (căile ferate) ori RATP (regia de transport parizian) ori salariații de la companiile de gaz și de electricitate, birourile de notariat, salariații de la Opera din Paris și cei ai Comediei franceze.

Restul de 5% din populația activă face parte din regimul agricol.

Potrivit legii în vigoare din Franța, oamenii care cotizează la regimul special de primesc mai multe avantaje, printre care pot ieși la pensie înainte de vârsta legală chiar dacă au cotizat mai puțin.

Cine sunt norocoșii

Legea în vigoare spune că polițiștii sunt printre cei care pot ieși la pensie înainte de termenul legal (62 de ani). Astfel, cei din cadrul acestei categorii profesionale se pot bucura de pensie de la 52 de ani.

În această situație mai sunt incluse persoanele care au lucrat în condiții grele, cum ar fi: cele care au muncit în spații cu o temperatură foarte scăzută, conductorii de tren, cei care au lucrat în mină ori cei care au avut o muncă dificilă din punct de vedere fizic.

De acest privilegiu se mai bucură francezii care au început să lucreze foarte de tineri, înainte de vârsta de 20 de ani.