Infofinanciar > Info > Vești bune pentru seniorii României! Ce se întâmplă cu taloanele de pensie pentru luna februarie
Info

Vești bune pentru seniorii României! Ce se întâmplă cu taloanele de pensie pentru luna februarie

mediaflux.ro
Sursa foto mediaflux.ro

Daniel Baciu, care este preşedintele Casei de Pensii, susține că a început tipărirea taloanelor de pensie pentru luna februarie potrivit deciziei Curții Constituționale.

„Vești bune pentru pensionari!  Am început să tipărim taloanele de pensie pentru luna februarie a.c. prin care punem în aplicare prevederile deciziei Curții Constituționale nr.650/28.12.2022. Începând din luna februarie a.c. nu se mai reține contribuția de asigurări de sănătate pentru nici o pensie, această contribuție fiind restituită pentru perioada 28 dec 2022 – 31 ian 2023″, este anunțul făcut de preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu pe contul personal de Facebook.

CCR susține că Guvernul trebuie să ia în calcul să returneze toți banii celor care au pensii de peste 4000 de lei și au fost taxați ilegal. Acest lucru se întâmplă pentru evitarea cheltuielilor și mai mari cu posibile despăgubiri obținute în instanță, Executivul vrea să dea banii aferenți unui an întreg.  

Taxați pe nedrept

„Pentru că decizia Curții Constituționale intră în vigoare de la data publicării motivării în Monitorul Oficial, care a fost în 28 decembrie 2022, pentru luna februarie, pentru 201.000 de seniori ai României, vom da înapoi sumele reținute pentru patru zile din decembrie și pentru luna ianuarie.  Odată cu primirea pensiei, începând cu 1 februarie, vor primi pensia aferentă lunii februarie plus aceste sume de bani. Repet, 201.000 de persoane, cu un impact de 30 de milioane de lei, bani care vor fi plătiți în luna februarie.

Suntem deja în discuție în Guvern pentru un act normativ pe care îl vom da în luna februarie, când vom putea da ordonanță de urgență, când va începe sesiunea parlamentară, și în acel act normativ se va cuprinde și modalitatea de plată a banilor pentru diferențele din ianuarie 2022- decembrie 2022”, a declarat Marius-Constantin Budăi.

Câți bani ar putea să primească pensionarii taxați pe nedrept de stat:

  • pensie 4.500 de lei, CASS 50 de lei/lună, 600 de lei/an

  • pensie 5.000 de lei, CASS 100 de lei/lună, 1200 de lei/an

  • pensie 6.000 de lei, CASS 200 de lei/lună, 2.400 de lei/an

  • pensie 20.000 de lei, CASS 1.600 de lei/lună, 19.200 de lei/an

Oficialii CCR (Curtea Constituțională a României) au anunțat, la momentul în care Guvernul a decis să oblige pensionarii cu venituri de peste 4.000 de lei pe lună să plătească contribuții la sănătate (CASS) de 10%, că această decizie este una neconstituţională, potrivit Antena 3 CNN.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.