Infofinanciar > Lumea la zi > Franța, lovită de greve și proteste! Oamenii sunt revoltați de decizia Executivului de la Paris de a crește vârsta de pensionare
Lumea la zi

Franța, lovită de greve și proteste! Oamenii sunt revoltați de decizia Executivului de la Paris de a crește vârsta de pensionare

Banner al „Vestelor Galbene”
Sursă foto: Shutterstock

În Franța a început o zi de greve și proteste, în care transporturile, școlile și schimburile de mărfuri au fost perturbate. În tot acest timp, salariații au renunțat la locurile de muncă în încercarea lor de a stopa noua revizuire a sistemului de pensii coordonată de președintele din Hexagon, Emmanuel Macron.

Guvernul de la Paris are de gând să crească vârsta de pensionare pentru majoritatea persoanelor de la 62 de ani la 64 de ani și să mărească numărul de ani de contribuție necesari pentru o pensie completă. Actuala vârstă de pensionare din Franța este una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană.

Însă, sindicatele spun că revizuirea propusă îi va pedepsi pe cei care au început să lucreze la o vârstă fragedă sau care au muncit din greu în locuri de muncă solicitante din punct de vedere fizic.

Trenuri anulate în toată țara

Greva a forțat anularea majorității trenurilor din Franța, inclusiv a unor legături internaționale, potrivit autorității feroviare SNCF.

Călătoriile aeriene sunt mai puțin afectate. Aproximativ 20% dintre zborurile de pe aeroportul Orly din Paris au fost anulate. În tot acest timp, companiile aeriene au emis semnale de alarmă, potrivit cărora vor exista mai multe întârzieri.

Uniți împotriva revizuirii pensiilor

Sondajele arată că o mare majoritate a francezilor se opun revizuirii pensiilor planificate de Macron, scrie France 24.

De altfel, ministrul francez al Muncii, Olivier Dussopt, a recunoscut „îngrijorările” provocate de noile reforme ale pensiilor. Însă, oficialul a menționat că acestea vor necesita din partea salariaților „un efort suplimentar, colectiv”.

De asemenea, Dussopt le-a cerut greviștilor să nu blocheze economia țării. „Dreptul de a face grevă este o libertate, dar nu dorim blocaje”, a spus el, în cadrul unei intervenții la televiziunea LCI.

Dar pentru Philippe Martinez, șeful sindicatului CGT, sacrificiile cerute sunt profund nedrepte. „Este ceva rar ca sindicatele franceze să fie toate de acord asupra unui lucru. Acest fapt demonstrează seriozitatea problemei”, a declarat Martinez.

 Sindicatele își încordează mușchii

Peste 200 de mitinguri sunt așteptate în Franța, inclusiv unul mare la Paris, la care participă toate sindicatele din Franța, într-o rară manifestare de unitate. Opozanții reformei pensiilor speră să atragă peste un milion de protestatari într-o demonstrație de forță, alte proteste fiind așteptate în zilele următoare.

Mulțimile au putut fi văzute adunându-se în orașe din Franța, inclusiv în sud-vestul orașului Toulouse, Manifestația de la Paris urmează să înceapă la ora locală 13:30 (GMT+1).

Grevele prelungite au întâmpinat ultimul efort al lui Macron de a crește vârsta de pensionare în 2019. În cele din urmă, măsura a fost retrasă după apariția pandemiei de Covid-19. Însă, în ultima vreme, sindicatele au obținut puține victorii, în ciuda organizării de-a lungul anilor a mai multor proteste în masă.

În 2010, peste un milion de persoane au protestat împotriva unui plan de creștere a vârstei de pensionare la 62 de ani, dar proiectul de lege propus de guvernul de dreapta al președintelui Nicolas Sarkozy a fost adoptat oricum.

Unde este Macron?

Macron a mizat pe reputația sa reformistă pentru a revizui pensiile, susținând că această măsură este necesară pentru a ține sub control cheltuielile publice.

Cu toate acestea, liderul francez se va eschiva astăzi de la grevă pentru a participa la un summit franco-spaniol la Barcelona și pentru a semna un Tratat de prietenie și cooperare cu premierul spaniol Pedro Sanchez.

Ambele guverne consideră că aceasta este o legătură diplomatică de cel mai înalt nivel. Spania are un tratat similar doar cu Portugalia; Franța are unul cu Germania și Italia.

Liderii caută poziții mai puternice în interiorul Uniunii Europene: Macron profilându-se ca politician de frunte al continentului pentru a umple golul lăsat de fostul cancelar german Angela Merkel, iar Sanchez făcând presiuni pentru un rol mai influent la Bruxelles după ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar.

Reforma pensiilor este „dogmatică și ideologică”

Philippe Martinez, liderul sindicatului CGT, spune că reforma planificată a pensiilor „reunește nemulțumirea tuturor” față de guvern și că frontul unit rar întâlnit în rândul reprezentanților muncitorilor a arătat că „problema este foarte serioasă”.

„Aceasta va fi o zi mare de mobilizare, mai ales cu toate sindicatele pe aceeași pagină”, a declarat Martinez pentru postul de televiziune Public Senat.

„Suntem cu toții de acord că reforma este nedreaptă”, a adăugat el, numind-o „dogmatică și ideologică”.

Sindicatele speră la peste un milion de manifestanți în peste 200 de orașe din Franța.

Presa franceză a relatat zilele trecute că poliția se așteaptă să iasă în stradă între 550.000 și 750.000 de protestatari, dintre care 50.000 – 80.000 în Paris.

Școli, stații de radio, centrale electrice întrerupte

Mulți părinți sunt nevoiți să se ocupe astăzi de copiii lor, în condițiile în care aproximativ 70% dintre profesorii din învățământul primar intră în grevă, iar multe școli se închid complet, a avertizat principalul sindicat al profesorilor.

Și posturile publice de radio Franceinfo și France Inter și-au umplut orele de emisie cu muzică, înlocuind fluxul obișnuit de știri.

La primele ore ale dimineții, greviștii de la furnizorul de energie de stat EDF au declarat că au redus producția de electricitate cu 7.000 de megawați, în timp ce operatorul de rețea RTE a estimat cifra la 5.000 MW, suficient pentru a alimenta două orașe de mărimea Parisului.

Reducerea nu va avea „niciun impact asupra utilizatorilor”, a precizat directorul executiv al TotalEnergies, Patrick Pouyanne.

Zi „infernală” pentru navetiști

Transportul public este grav perturbat. Ministrul Transporturilor, Clément Beaune, a avertizat că ziua de joi va fi una infernală pentru navetiști.

Doar una din cinci linii TGV de mare viteză este funcțională, în timp ce trenurile locale sau regionale abia dacă circulă, a anunțat operatorul feroviar SNCF.

În capitală, o linie de metrou este închisă complet, iar alte 12 sunt „foarte perturbate”, precizează operatorul de transport din Paris, RATP.