Infofinanciar > Lumea la zi > Franța susține efortul Georgiei de a se alătura familiei europene! „Tbilisi trebuie să își reia eforturile de consolidare a statului de drept”
Lumea la zi

Franța susține efortul Georgiei de a se alătura familiei europene! „Tbilisi trebuie să își reia eforturile de consolidare a statului de drept”

Proteste uriașe în Georgia
FOTO: euractiv.ro

Franța este pregătită să sprijine efortul Georgiei de obține statutul de candidat pentru aderare în Uniunea Europeană. Acest anunț vine la două zile după manifestațiile violente din Tbilisi și la o zi după ce autoritățile au retras o lege considerată represivă.

Potrivit purtătoarei de cuvânt, Anne-Claire Legendre, legea a contribuit la discreditarea activității organizațiilor neguvernamentale și a presei, contrat sprijinului larg al populației georgiene pentru perspectiva europeană a țării, a comentat ofițerul de presă în cadrul unui briefing de presă.

Georgia vrea în Uniunea europeană

Franța dorește ca Georgia să-și accelereze reformele. Această declarație intervine după două zile de manifestații violente în Georgia și după retragerea, joi dimineață, de către autorități, a unei legi considerate represive de către criticii săi. Oficialul Parisului a reiterat dorința Franței de a vedea Georgia reluându-și eforturile de consolidare a statului de drept și de accelerare a reformelor, care fac parte din drumul său către statutul de țară candidată la Uniunea Europeană (UE).

La 18 februarie, ministrul francez de externe, Catherine Colonna, s-a întâlnit cu omologul său georgian, Ilia Darchiashvili, pentru a discuta despre integrarea regimului de la Tbilisi în familia europeană. Ambiția oficială a Tbilisi este de a adera la UE și la blocul politico-militar NATO. O direcție adoptată după Revoluția Trandafirilor din 2003( o schimbare a puterii politice în Georgia din noiembrie 2003 finalizată demisia forțată a președintelui Eduard Șevardnadze.

Însă, măsurile recente luate de actualul guvern, cum ar fi  proiectul de lege care obligă organizațiile finanțate cu mai mult de 20% din capital străin să se înregistreze ca agenți străini, au pus sub semnul întrebării continuarea aspirațiilor pro-occidentale, opoziția acuzând că este o lege care sprijină Moscova. Opoziția a lansat joi un nou apel demonstrațiilor după două zile de confruntări, în pofida anunțului autorităților că vor retrage legea considerată represivă de către criticii săi, potrivit ouest-france.fr.

Fostă republică sovietică din Caucaz, Georgia, cu o populație de aproximativ patru milioane de locuitori este zguduită de ani de zile de o criză politică din cauza poziționării sale geografice, aflându-se la granița valorilor europene și a expansionismul rusesc.

Moscova și Tbilisi s-au confruntat în 2008 într-un scurt război câștigat de armata rusă

Forțele rusești au început invazia Georgiei, marcând începutul primului război din secolul XXI în Europa. Conflictul în sine s-a încheiat în câteva zile, dar repercusiunile Războiului ruso-georgian continuă să se resimtă mulți ani mai târziu, modelând spectrul geopolitic mai larg. Reacția internațională la campania militară a Rusiei în Georgia s-a dovedit a fi remarcabil de discretă, Moscova suferind puține consecințe.

Dimpotrivă, liderii UE au condus apelurile pentru o încetare a focului care părea să favorizeze interesele rusești, în timp ce SUA, sub administrația Obama, au cerut o resetare a relațiilor cu Kremlinul. Este de înțeles că mulți oficiali ai Moscovei au interpretat această abordare conciliantă ca pe o invitație informală care pot crea premisele unor noi acte de agresiune în sfera de influență tradițională a Rusiei.

La șase ani de la Războiul ruso-georgian, Rusia s-a angajat într-o campanie militară mult mai cuprinzătoare împotriva Ucrainei, unde Moscova continuă să ocupe Crimeea și mari porțiuni din regiunea Donbas din estul Ucrainei. Consiliul Atlantic a invitat o serie de experți să își împărtășească opiniile cu privire la moștenirea lăsată de acest conflict și la impactul acestuia asupra mediului de securitate internațional.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.