Lumea la zi

Londra și Bruxellesul fac progrese în disputa privind Irlanda de Nord. Tratativele „discrete“ încep să dea rezultate

Irlanda Sursa foto EpicNews
Sursa foto: EpicNews

Tratativele „discrete“ duse de Marea Britanie cu Uniunea Europeană pe subiectul controalelor vamale post-Brexit în Irlanda de Nord încep să dea roade. James Cleverly, șeful diplomaţiei britanice, a declarat recent că se observă ”ameliorări” ale situației cu care se confruntă provincia britanică afectată de o criză politică de durată.

”Discuţiile se desfăşoară cu bună credinţă, într-o manieră foarte discretă şi această discreţie, cred, ne-a ajutat să realizăm ameliorări reale. Dorim să obţinem un rezultat cât mai rapid posibil”, a declarat recent ministrul de Externe al Marii Britanii, Jame Cleverly.

Protocolul nord-irlandez, negociat în acelaşi timp cu Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, prevede menţinerea de facto a provinciei Irlanda de Nord în interiorul pieţei unice europene. Protocolul mai prevede că toate controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru transporturile de mărfuri venite din Marea Britanie. Măsura a fost introdusă special pentru a preveni reintroducerea unei frontiere fizice între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, care este stat membru al Uniunii Europene, care ar încălca prevederile Acordului de pace din Vinerea Mare, din 1998.pr

Londra vrea mai puține controale, Bruxelles-ul nu cedează

Multe dintre controale impuse de UE nu au fost însă implementate, britanicii criticând Bruxellesul că s-a dovedit prea zelos în punerea în aplicare a Protocolului nord-irlandez.

De altfel, Londra susţine că Protocolul are un impact negativ asupra mediului economic din Irlanda de Nord şi că adâncește criza politică din această provincie britanică.

Susținătorii Partidului Democratic Unionist (DUP) se opune actualului acord post-Brexit, deoarece tratează regiunea în mod diferit față de restul Regatului Unit. DUP a lansat o acțiune de boicot, prin care ce doreşte obținerea abrogării Protocolului, şi a refuzat de mai bine de un an să intre în componența guvernului local de la Belfast.

Oficialii DUP au solicitat în mod repetat ca UE să adopte o serie de modificări ale Protocolului nord-irlandez, dar Bruxelles-ul, deși afirmă că este deschis la dialog și flexibil, a refuzat orice renegociere pe fond a acordului, conform informațiilor Agerpres.

Există totuși speranțe pentru Irlanda de Nord

Marea Britanie și UE au anunțat recent că sunt pe cale să rezolve un alt domeniu cheie de dispută privind comerțul post-Brexit în Irlanda de Nord. Este vorba de disputa juridică de lungă durată cu privire la contingentele tarifare, care a împiedicat Irlanda de Nord să beneficieze de reducerea tarifelor de import ale Regatului Unit pentru produse precum.

Măsurile impuse Bruxelles au afectat în mod direct producătorii britanici de oțel care au fost nevoiți să plătească anul trecut să achite un tarif de 25% pentru a putea vinde anumite produse de construcții în Irlanda de Nord, după ce cotele UE pentru importurile globale s-au epuizat mai devreme decât se așteptau.

Un acord privind contingentele tarifare este considerat un pas înainte cu efecte salutare asupra detensionării situației. Mai ales că survine după o altă „mini-înțelegere” privind schimbul de date la începutul acestei săptămâni. Sunt semnale pozitive care sugerează că disputa acerbă dintre UE și Regatul Unit privind protocolul cu Irlanda de Nord, un element-cheie al Brexitului, s-ar putea apropia de sfârșit.