Infofinanciar > Esential > Planul UE de a „îngropa” transportatorii! Trecerea de la camioane pe combustibili fosili, la cele pe curent electric
Esential

Planul UE de a „îngropa” transportatorii! Trecerea de la camioane pe combustibili fosili, la cele pe curent electric

transporturi
Credit imagine: infofinanciar.ro

Transportul de marfă este una dintre industriile cheie, atât pentru populație, cât și pentru producătorii din toate domeniile. În prezent transportul rutier de marfă reprezintă 75% din totalul transportatorilor la nivel european, care sunt repartizați pe mai multe categorii precum: transportatorii pe distanțe mari, cei pe distanțe mici, cu încărcături parțiale, cu încărcături mici și cu încărcături mari.

Însă după cum bine știți, planul Uniunii Europene de a face tranziția de la mașinile cu motoare pe combustie, la cele propulsate electric este în derulare. UE are în plan ca până în 2050, drumurile europene să fie lipsite de emisii de carbon. Însă, acest lucru este posibil să dezechilibreze majoritatea industriilor mondiale. De ce? Răspunsul este unul simplu. Odată adoptat acest plan de electrificare, majoritatea industriilor vor fi afectate din cauza timpului de livrare, care automat va crește. Camioanele fiind electrice, vor avea nevoie de încărcare, lucru ce va necesita timp în plus.

Producătorii auto, mai mult forțați decât convinși

Presiunile pe care Uniunea Europeană le face asupra producătorilor de masini pentru a trece la un transport “ecologic” au determinat anumite mărci să înceapă producția pentru camioane electrice. Un sector, care din puctul meu de vedere nu poate fi acoperit de automobile propulsate pe curent. Cu toate acestea, producători precum Volvo Trucks, Renault Trucks sau Daimler Trucks, s-au “aliniat” planului european și au început să producă camioane electrice. Însă transportul pe care aceste camioane îl desfășoară în prezent nu ar putea să se muleze niciodată regimului propus sau mai mult impus de Uniunea Europeană.

Aceste camioane au de parcurs de cele mai multe ori distanțe de mii de kilometri, lucru ce ar duce automat la descărcarea bateriei cu mult înainte de destinație. Lucru ce automat va obliga șoferul să se oprească la o stație de încărcare, pe care va trebui să o aleagă cu mult înainte ca bateria să se termine, iar o încărcare a bateriei va dura cu siguranță cu cel puțin 3 ore mai mult decât o umplere a unui rezervor de motorină, având în vedere faptul că bateria va avea dimensiuni mai mari decât a unei mașini din acest trend al trecerii către electricitate. Iar această estimare de 3 ore întârziere este una optimistă.

Orele pierdute la încărcare vor întârzia automat si livrarea mărfurilor, fapt ce va duce la întârzierea producției, iar o producție întârziată reprezintă mai puține produse finite livrate către consumator. Acest fenomen de lovituri în cascadă va duce automat la scumpirea produselor, deoarece cererea va rămâne aceeași, “victimele” fiind în cele din urmă consumatorul final.

Acest tip de transport bazat pe mașini electrice va fi în cel mai bun caz fiabil pentru livratorii care își desfășoară activitatea pe plan local, în orașe sau maxim județe. Însă, și pentru aceștia costurile vor fi mai ridicate din cauza necesității măririi flotelor pentru a duce la bun sfârșit misiunea pe care în trecut o aveau mașinile cu motoare pe combustie.

Camionul „magic”

Zilele trecute, fondatorul Tesla, Elon Musk, a anunțat că începând de anul viitor se vor face livrările pentru primul camion electric marca Tesla. Potrivit miliardarului, camionul va avea o autonomie de 804 kilometri cu o încărcare completă. Dar ce ne facem când acest camion va avea de transportat marfa într-o zonă în care infrastructura stațiilor de încărcare nu este dezvoltată. Pe lângă creșterea timpului de livrare care va apărea din cauza unei posibile încărcări, ce se va întâmpla dacă acea autonomie este valabilă doar pe hârtie. Deoarece, în cazul acestor vehicule electrice apare aceeași situație ca în cazul mașinilor convenționale. Range-ul poate avea de suferit din cauza unor diferite fenomene meteorologice sau din cauza utilizării.

Autonomia de 804 kilometri garantată de producătorul Tesla este obținută în condiții optime, lucru ce nu se va găsi pe toate drumurile pe care va circula, iar camioanele au de livrat marfă inclusiv iarna, când temperaturile vor fi scăzute, iar bateria va avea de suferit. Pe lângă acest factor, odată cu temperaturile scăzute, șoferul va avea nevoie de căldură, care va reprezenta un consumator în plus pentru bateria care deja nu va mai fi capabilă să stocheze energie la capacitate maximă din cauza frigului. Toți acești factori externi vor fi un chin pentru orice înseamnă autonomia unui camion propulsat electric.

Practic trecerea transportatorilor în regim electric va fi doar o modalitate de a te scărpina la urechea dreaptă cu mâna stângă, deoarece industria transportului de marfă a cunoscut diverse schimbări de-a lungul timpului, schimbări care au făcut, atât ca mașinile, cât și personalul să se prezinte în cea mai bună variantă a lor în prezent. Și până la urmă de ce ar vrea cineva să înlocuiască ceva ce este optimizat și funcționează la capacitate maximă, cu un prototip al unui proiect care are posibilitatea ca mai rău să încurce.