Infofinanciar > Info > Cine mută mașina implicată într-un accident riscă pedeapsa cu închisoarea
Info

Cine mută mașina implicată într-un accident riscă pedeapsa cu închisoarea

sursa gazetadesud.ro
sursa gazetadesud.ro

Potrivit noului Cod penal, schimbarea stării locului sau înlăturarea urmelor accidentului de circulație din care a rezultat vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul autorităților, reprezintă o infracțiune ce se pedepsește cu închisoarea între doi și șapte ani.

Este vorba despre Decizia ICCJ nr. 22/2022, abordată miercuri, 4 mai, în dosarul nr. 241/1/2022 prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept.  ”Cum este prevăzut, interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 338 alin. (2) din Codul penal privind infracţiunea de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia, stabileşte că «fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere și schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație»”, a stabilit ICCJ în decizia recentă.

Codul rutier (OUG 195/2002) stabilește (alineatul 3 din articolului 77) faptul că este strict interzisă modificarea poziției unui automobil implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau a mai multor persoane, modificarea stării locului sau ștergerea urmelor accidentului fără acordul autorităților. Întrucât, ICCJ a lămurit aspectul acum și a stabilit că și schimbarea poziției unui vehicul implicat într-un accident înseamnă, de fapt, modificarea stării locului accidentului. Când hotărârea va fi publicată în Monitorul Oficial, va deveni obligatorie pentru toate instanțele de judecată când vor fi puse în situații similare.

Așadar, orice intervenție asupra mașinii care se întâmplă la locul accidentului fără acordul cadrelor din poliție, în cazul în care există victime, este considerat modificare a stării  sau ștergere a urmelor accidentului de circulație, ceea ce poate însemna pedepse cu închisoarea de până la șapte ani.