Lumea la zi

Forbes: Top 25 cele mai inteligente națiuni din lume. Noi nu intram în acest club select

Forbes: Top 25 cele mai inteligente națiuni din lume. Noi nu intram în acest club select
sursa foto SciTech daily

În mod colectiv, noi, oamenii, suntem o specie destul de inteligentă. În timpul scurtului timp petrecut pe această planetă, am divizat atomul, am călătorit în spațiu, am construit diferențialul cu alunecare limitată și am inventat o umbrelă pentru câini. Da, toate acestea sunt lucruri inteligente.

Cu toate acestea, majoritatea acestor invenții, descoperiri și mari salturi înainte sunt eforturi colective, mai degrabă decât geniul inspirat și munca unui singur om dedicat. Ceea ce ne duce la întrebarea, care este cea mai inteligentă națiune din lume?

Ce oameni au contribuit cel mai mult la progresul nostru ca specie? Care se descurcă cel mai bine la școală și care are cel mai mare IQ. Aceștia sunt cu siguranță factorii importanți care ne arată unde trebuie să privim în continuare. Din fericire, însă, Vouchercloud a făcut munca de teren în locul nostru și a cercetat cu sârguință și, ulterior, a clasificat primele 25 de țări din lume în funcție de inteligență, relatează Forbes.

Care sunt factorii ce determină inteligența

Sursa Vouchercloud

Sursa Vouchercloud

Acest studiu cuantifică inteligența și include numărul de premii Nobel pe care fiecare națiune le-a câștigat, pentru a reprezenta inteligența istorică, IQ-ul mediu actual și „nivelul de educație” pentru a reprezenta inteligența potențială a generației următoare.

Asia și Europa domină lista, Japonia ocupând primul loc datorită poziției sale înalte în toate cele trei criterii de măsurare, unde s-a clasat pe locul cinci în domeniul testelor școlare și pe locul șase în clasamentul general atât la premiile Nobel, cât și la IQ-ul actual. SUA ocupă, în mod surprinzător, locul patru, deși clasamentul său este mult măgulit de dominația sa extraordinară la categoria Nobel, unde, cu 368 de premii, are aproape triplu față de Regatul Unit, aflat pe locul doi. Cu toate acestea, în ceea ce privește IQ-ul actual, SUA ocupă un modest, anume 28, iar în ceea ce privește clasamentul școlar, un mediocru loc 13, ceea ce nu este de bun augur pentru clasamentul său viitor.

În timp ce Europa are un număr impresionant de cinci națiuni în top 10 – Elveția pe locul doi, Olanda pe cinci, Rusia pe șase, Belgia pe șapte și Regatul Unit pe opt – Asia este cea care indică viitorul. Pe locul 25 în clasament se află Singapore, dar poziția sa este puternic distorsionată de locul 73 în clasamentul premiilor Nobel, în condițiile în care ocupă primul loc atât în ceea ce privește IQ-ul actual, cât și în ceea ce privește nivelul de educație. Ne vedem în curând în top, Singapore!

Premiul Nobel

Primele 25 de țări în funcție de premiul Nobel sunt, fără surpriză, dominate de lumea occidentală, având în vedere că este o instituție occidentală. Totuși, nu vă așteptați ca această situație să rămână neschimbată în anii următori, pe măsură ce marșul intelectualității asiatice obține, pe bună dreptate, din ce în ce mai multe premii.

IQ național actual

Va trebui să coborâți până pe locul șapte pentru a ieși din Asia în această listă, Finlanda fiind prima țară occidentală care își face loc. În timp ce SUA nu se află nici măcar în top 25 pentru IQ-ul național, este poate surprinzător să vedem Mongolia pe locul 12, cu un IQ mediu de 100.

Rezultatele școlare

Nu este o surpriză uriașă, având în vedere clasamentul IQ-ului, dar Asia ocupă primele cinci locuri în ceea ce privește elevii care obțin un punctaj avansat la școală. Rusia se clasează pe locul șase, în timp ce SUA ocupă locul 13. Marea Britanie nu se regăsește nicăieri, dar dacă există o surpriză pe listă, aceasta este cel mai probabil Kazahstanul, pe locul nouă.