Infofinanciar > Lumea la zi > Forbes: Donald Trump are o armată de susținători roboți. Fostul președinte o folosește împotriva propriului partid
Lumea la zi

Forbes: Donald Trump are o armată de susținători roboți. Fostul președinte o folosește împotriva propriului partid

trump twitter sursa dreamstime
sursa foto dreamstime

O campanie de roboți pe Twitter îl laudă pe fostul președinte Donald Trump și îi atacă adversarii folosind mii de conturi false, gestionate de roboți software (bots), create în ultimul an. Este vorba de o aparentă campanie de propagandă care amintește de interferențele rusești în alegerile din 2016.

Atacurile lansate de pe conturile false i-au vizat pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis (din partidul Republican), care este foarte probabil să concureze cu Trump pentru nominalizarea prezidențială republicană din 2024, și pe fosta guvernatoare a Carolinei de Sud, Nikki Haley (din partidul Republican), care și-a anunțat campania în februarie, potrivit concluziilor firmei israeliene de cercetare tehnologică Cyabra.

Roboții sunt programați să atace competiția din propriul partid

Conturile, înființate în aprilie, octombrie și noiembrie anul trecut, l-ar fi atacat, de asemenea, pe liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell, numindu-l „trădător”.

Cyabra ar fi descoperit că roboții au fost, de asemenea, în spatele unei campanii care îl îndemna pe DeSantis să i se alăture lui Trump ca partener al alegerilor, o mișcare care l-ar elimina pe guvernatorul Floridei ca principal competitor al lui Trump pentru nominalizarea republicană din 2024.

Cercetarea a arătat că multe mesaje favorabile lui Trump au provenit de la conturi create în aceeași zi și au postat informații prin intermediul unor tweet-uri noi și au redistribuit altele ale unor utilizatori reali de Twitter.

Nu este clar cine se află în spatele acestor conturi și dacă Twitter a făcut vreun efort pentru a le elimina. Forbes a luat legătura cu proprietarul Twitter, Elon Musk, și cu Cyabra, dar nu a primit încă răspunsuri.

Cota de conținut în medie din dezbaterile virale de pe Twitter care provine de obicei de la roboți este de 5%, în timp ce Cyabra ar fi descoperit că aproape 75% din conținutul negativ răspândit pe platforma de socializare despre Nikki Haley proveneau din conturi false.

„Cyabra vede deja semne că viitorul sezon electoral din SUA va avea cele mai ridicate niveluri de dezinformare și operațiuni de influență din istorie”, a scris firma pe Twitter.

Rușii, implicați în propaganda de pe Twitter?

În timp ce sursa rețelei bot pro-Trump nu este clară, campaniile de social media susținute de Kremlin au răspândit dezinformări despre alegeri, vaccinul Covid-19, imigrație, rasă și drepturi de armă, printre alte subiecte, în cea mai mare parte a ultimului deceniu.

O investigație a Senatului lansată în urma alegerilor prezidențiale din 2016 a constatat că hackerii și trolii ruși, afiliați în mare parte la Agenția de Cercetare pe Internet cu sediul la Sankt Petersburg, au răspândit conspirații și informații false care urmăreau să alimenteze neîncrederea în democrație și să sporească șansele lui Trump de a o învinge pe Hillary Clinton în alegerile din 2016. FBI a declarat că ingerința rusă a continuat în timpul alegerilor prezidențiale din 2020 cu intenția de a-l „denigra” pe președintele Joe Biden.

Însă intervenția rusă pe Twitter în alegerile din 2016 nu a influențat prea mult alegătorii, în parte pentru că a apelat în principal la utilizatorii de dreapta care îl susțineau deja pe Trump, potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru Social Media și Politică al Universității din New York. Studiul a constatat că 1% dintre utilizatorii Twitter au reprezentat 70% din expunerea la campania de propagandă rusă.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.