Lumea la zi

Alertă! Se anunță o nouă criză a prețurilor combustibililor! OPEC anunță reducerea livrărilor de petrol

reuters.com
FOTO: reuters.com

Alianța producătoare de petrol OPEC a anunțat luni că va reduce ușor producția de petrol în octombrie, eliminând creșterea de 100.000 de barili pe zi care a început în această lună.

Liderii OPEC au luat această decizie după ce s-au reunit în cadrul unei ședințe, în care au precizat că majorarea de 100.000 de barili pe zi a fost prevăzută doar pentru luna septembrie. OPEC produce aproximativ 28 de milioane de barili pe zi.

Alianța formată din 13 membri a precizat într-o declarație că „volatilitatea mai mare și incertitudinile sporite necesită o evaluare continuă a condițiilor de piață și disponibilitatea de a face ajustări imediate ale producției”.

Prețul barilului de țiței a urcat cu 3% și a ajuns la 90 de dolari pe baril

Prețul barilului de țiței West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 3% după anunț, ajungând la 90 de dolari pe baril, în timp ce petrolul Brent a crescut și el cu 3%, până la 96 de dolari pe baril.

Există și alți factori care ar putea influența prețul petrolului. În primul rând, Grupul celor șapte democrații bogate intenționează să impună un plafon de preț pentru petrolul rusesc, cu scopul de a combate prețurile ridicate ale energiei și de a reduce profiturile petroliere pe care Rusia le poate folosi pentru războiul său din Ucraina.

Președintele Biden a călătorit în Arabia Saudită, a doua cea mai mare națiune membră a OPEC, în timpul verii, în timp ce prețul ridicat al benzinei i-a asediat pe americani și i-a scăzut cota de popularitate.

După ce Biden s-a întâlnit cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman și l-a bătut cu pumnul în masă pe liderul saudit, OPEC a anunțat o creștere, în mare parte simbolică, de 100.000 de barili pe zi pentru luna septembrie.
Prețul benzinei a scăzut la o medie națională de 3,78 dolari, potrivit Asociației Americane a Automobilelor, o scădere semnificativă față de nivelul istoric de 5 dolari pe galon din iunie.

În iunie, temerile că sancțiunile americane și europene vor scoate petrolul rusesc de pe piață au contribuit la creșterea petrolului Brent la peste 123 de dolari. Prețurile au scăzut brusc în ultimele săptămâni, deoarece a devenit clar că Rusia reușește în continuare să vândă cantități semnificative de petrol în Asia, deși la prețuri puternic reduse.

Dar îngrijorările legate de pierderea ofertei rusești sunt încă prezente, deoarece sancțiunile europene menite să blocheze majoritatea importurilor de petrol rusesc nu vor intra în vigoare până la sfârșitul anului.

Se așteaptă ca piața petrolului să se înăsprească, Rusia amenințând că va întrerupe aprovizionarea Europei cu gaze din cauza tensiunilor legate de războiul din Ucraina.

Prețul barilului de țiței a scăzut, de asemenea, de la un maxim de aproximativ 120 de dolari atât pentru Brent, cât și pentru WTI.

Între timp, un acord între țările occidentale și Iran pentru limitarea programului nuclear al Teheranului ar putea reduce sancțiunile și ar putea duce la revenirea pe piață a peste 1 milion de barili pe zi de petrol iranian în următoarele luni. Cu toate acestea, tensiunile dintre SUA și Iran par să fi crescut în ultimele zile: Iranul a confiscat două drone navale americane în Marea Roșie, iar avioane de război americane, kuweitiene și saudite au survolat duminică Orientul Mijlociu într-o demonstrație de forță, conform celor de la thehill.com