Infofinanciar > Lumea la zi > Se întoarce Bulgaria la gazul rusesc? Ministrul Energiei propune reluarea aprovizionării de la Gazprom
Lumea la zi

Se întoarce Bulgaria la gazul rusesc? Ministrul Energiei propune reluarea aprovizionării de la Gazprom

Bulgaria gaz sursa playtech
sursa playtech.ro

Rosen Hristov, Ministrul Energiei al Guvernului tehnic al Bulgariei, susține că guvernul țării nu exclude posibilitatea reluării aprovizionării cu gaze de la Gazprom.

„Noi luăm în considerare absolut toate posibilitățile de aprovizionare cu gaze, inclusiv reluarea livrărilor de la Gazprom. Examinăm cu prioritate furnizorii alternativi, dar dacă se dovedește că aceștia nu sunt suficienți, cu siguranță nu voi fi eu ministrul care va lăsa populația în frig la iarnă”, a declarat ministrul Rosen Hristov, la bTv, marți seara. 

După cum susține acesta, este vorba despre niște condiții pe care Rusia le-a impus Bulgariei. „Cele care sunt impuse și altor țări europene și pe care acestea le îndeplinesc. A cumpăra gaz de la Gazprom nu înseamnă că Bulgaria iese din cadrul Uniunii Europene (UE). Noi nu vom accepta condiții diferite de cele ale Germaniei și ale altor țări importante din UE. Toate riscurile au fost deja analizate, așa că dacă începem negocieri, vom aborda tot ceea ce este critic pentru noi, astfel încât livrările să fie stabile, la prețul optim și cu securitate maximă”, a mai adăugat acesta. Totuși, ministrul energiei a declarat categoric că guvernul interimar nu are intenția de a semna contracte de livrare de gaze pe termen lung. „Nu vreau să las moștenire următorului guvern”, a afirmat Hristov și a adăugat: „Vom asigura cantitățile până la sfârșitul anului, dar nu vreau să ne legăm cu contracte pe termen lung, aceasta va fi sarcina viitorului guvern.

Gazprom sau alți comercianți

Rosen Hristov a anunțat că și în prezent o parte din gazul care ajunge în Bulgaria este rusesc, dar nu a precizat la ce prețuri se cumpără acest gaz sau dacă sunt mai mici sau mai mari decât prețurile stipulate în actualul contract cu Gazprom, care expiră la sfârșitul anului. „Noi primim gaze rusești atât prin Grecia, cât și prin alți comercianți”, a spus Ministrul Energiei.

Pe 27 aprilie, Gazprom a oprit livrările de gaze către compania bulgară Bulgargaz din cauza refuzului acesteia de a plăti în ruble potrivit noii scheme. Kirill Petkov, care era prim-ministrul Bulgariei la acea vreme, a declarat că țara nu va fi de acord cu condițiile rusești privind furnizarea de resurse energetice, inclusiv gaze naturale. El a subliniat că acest lucru contravine poziției principiale a Uniunii Europene. Este de remarcat faptul că, din cauza situației dificile din Bulgaria, Petkov a fost demis. Politicianul a dat vina pe Rusia pentru incident, potrivit Noi.md.