Infofinanciar > Lumea la zi > Dodon amenință cu alegeri anticipate în Republica Moldova! A trecut sau nu Maia Sandu testul președinției?
Lumea la zi

Dodon amenință cu alegeri anticipate în Republica Moldova! A trecut sau nu Maia Sandu testul președinției?

Maia Sandu- dodon
sursă foto: revista22.ro

Fostul șef de stat al Republicii Moldova, Igor Dodon, cere alegeri anticipate pentru postul prezidențial. Acesta se arată nemulțumit de prețul la gaze naturale și i-a sugerat Maiei Sandu să negocieze noi tarife cu Moscova.

„Maia Sandu sau premierul Natalia Gavrilița, să lase orgoliul și să plece de urgență la Moscova, să comunice pentru a găsi o înțelegere pentru un preț mult mai mic la gazele naturale. Guvernarea PAS a Maiei Sandu bagă tot mai adânc mâna în buzunarul tuturor cetățenilor și al agenților economici. În august, o lună de vară, Moldova va plăti un preț record pentru gazele naturale de aproape 1.459 de dolari americani pentru o mie de metri cubi. Transformat în tarif pentru consumatorii casnici, acesta va sări mult peste 30 de lei pentru un metru cub de gaze”, a declarat Igor Dodon jurnaliștilor, potrivit stiripesurse.ro.

Actualmente la arest la domiciliu, fostul lider de la Chișinău are o influență foarte mare în Republica Moldova, conducând ultimele sondaje de opinie. Acesta a făcut aceste remarci la o zi distanță după ce compania de gaze din Moldova a anunțat că prețul gazului a crescut cu 47% în august. Republica Moldova își furnizează gazele naturale de la compania rusească Gazprom în baza unui contract semnat anul trecut, iar prețul fluctuează de la lună la lună.

Va opri Gazprom gazul pentru Republica Moldova?

Vicepremierul de la Chișinău, Andrei Spînu, a declarat în recent că Moldovagaz a cerut companiei rusești Gazprom o amânare a plății pentru gazele naturale privind luna august, însă răspunsul Gazprom întârzie să apară. Spînu a declarat apoi că Guvernul din care face parte ia în considerare astfel trei scenarii în care Gazprom ar putea reduce furnizarea de gaze naturale cu 35%, 50% și 100%.

„Trebuie să învăţăm cum să economisim. Credem că Republica Moldova poate economisi 15% din consumul său de gaze, la fel ca ţările Uniunii Europene”, a explicat vicepremierul.

Compania rusească ar putea întrerupe resursele de gaz către Chișinău din cauza datoriilor moldovenești sau dacă Moldova nu plătește pentru gazele pe care le consumă. Andrei Spînu a adăugat că Guvernul se ocupă în prezent să asigure că moldovenii vor avea încălzire în această iarnă, inclusiv prin exploatarea diferitelor surse de energie.

Hoțul strigă hoțul?

Igor Dodon este critic cu privire la politica Maiei Sandu referitoare la gazele naturale și la prețul acestora în Republica Moldova, subliniind că tocmai acest subiect a reprezentat o țintă a actualului președinte în discursul său împotriva fostei guvernări de sub Dodon. „Exact cu doi ani în urmă, Maia Sandu critica guvernarea și Președintele de atunci pentru că țara noastră plătea <peste 170 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale. Atunci tariful pentru consumatori era de 4 lei și ceva. Acum Maia Sandu și guvernarea PAS inventează diferite scuze și lansează acuzații în diferite părți, însă cetățenii sunt puși la grea încercare să plătească aceste tarife exorbitante”.

În aceste condiții nefavorabile, Igor Dodon se adresează cetățenilor moldoveni și le transmite că singura lor șansă ar fi alegerile anticipate, atât pentru funția de președinte, cât și pentru Parlamentul de la Chișinău: „Poporul are o singură alternativă – să scape cât mai repede de această conducere dezastruoasă a țării. Să fie organizate alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate, iar noua guvernare, una profesionistă și patriotă, să reducă de câteva ori prețul de import al gazelor și să scadă semnificativ tarifele pentru consumatorii finali. Doar o astfel de acțiune poate pune capăt sărăciei și depopulării rapide a țării noastre. Doar așa mai putem salva economia națională, cea pe care o decapitează PAS în favoarea corporațiilor străine”, a declarat fostul șef de stat.