Infofinanciar > Info > Facturile mici pentru români! Cât va costa gazul în perioada următoare
Info

Facturile mici pentru români! Cât va costa gazul în perioada următoare

preturi gaze facturi bzc.ro
sursă foto: bzc.ro

Chiar dacă până acum, românii ar fi fost obișnuiți numai cu anunțuri nefericite în ceea ce privește facturile la utilități, când acestea ba întârziau sau erau unele mari, de data aceasta vin și câteva vești mai îmbucurătoare. După cele declarate de către reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), prețurile ar urma să scadă foarte curând.

Acest lucru s-ar putea întâmpla chiar de luna viitoare, aprilie 2023, potrivit celor declarate de vicepreședintele instituției, Zoltan Nagy-Bege. La acest fenomen ar contribui astfel doi factori: faptul că producția de gaze a României ar putea acum să acopere, sau chiar să existe surplusuri, consumul întregii populații, iar când e vorba de import, și tarifele internaționale se raportează în scădere.

Gazul mai ieftin din aprilie

Luând acești doi factori în considerare, și prețul gazelor pe care românii ar urma să le regăsească pe facturi ar fi unul mai mic lunile următoare. „Da, ar putea scădea, sunt premise să scadă”, a spus Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE.

„Având în vedere că anul trecut în martie când a apărut ordonanța 27, o parte din cantitățile de gaze naturale din producția internă au fost deja contractate la un anumit preț, prețuri mai mari decât acele prețuri de 150 de lei/MWh prevăzute în ordonanță, atât pentru consumatorii casnici cât și pentru producătorii de energie termică, coșul prețului de gaz a fost diferit”, susține oficialul.

Reprezentantul ANRE aduce în discuție și faptul că, de asemenea, pe piața europeană se observă o scădere a costurilor, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. „În acest moment, probabil că vor fi alocate cantități mult mai mari la 150 de lei. În plus, dacă ne uităm la prețurile din piața europeană de gaze, vedem că prețurile sunt mai mici decât în urmă cu un an. A devenit un lucru aproape obișnuit în ultimele două luni să vedem prețuri în jur de 50 de euro/MWh, ceea ce este mult, dacă comparăm cu prețurile de acum trei ani, dar este la jumătate dacă ne comparăm cu prețurile de acum un an”.

Producătorii au ultimul cuvânt

Chiar și așa, până ca acest lucru să devină realitate, prețurile vor trebui să fie decise de către producător, ci nu de către reprezentanții statului. Despre acest subiect, Zoltan Nagy-Bege spune: „Toate aceste lucruri pot duce un preț sub acel 31 sau 37 de bani prevăzut în ordonanța de urgență 27 (plafoanele maxime de preț, de 0,31 sau 0,37 lei/kWh- n.r.)”, citează antena3.ro.

Unde poate interveni statul implementarea unei noi reglementări privind formatul unei facturi, impus distribuitorilor de gaze. Pe lângă datele ce apăreau deja scrie pe respectiva foaie, obligatoriu, ar mai trebui să mai fie notate următoarele, potrivit unui proiect de lege în discuție acum:

– consumul de gaze naturale facturat exprimat în kWh sau MWh;

– preţul final facturat exprimat în lei/kWh sau lei/MWh;

– termenul scadent de plată;

– obligaţii de plată neachitate, dacă este cazul;

– dobânzi penalizatoare pentru întârziere la plata facturii, conform contractului, dacă este cazul;

– valoarea totală de plată cu TVA;

– denumirea produselor/serviciilor facturate, după caz, şi unităţile de măsură ale acestora;

– cantitatea de gaze naturale, exprimată în mc, aferentă perioadei de facturare;

– valoarea puterii calorifice superioare aferente perioadei de facturare;

– cantitatea de energie, exprimată în MWh/kWh, ce reprezintă consumul de gaze naturale facturat;

– modalitatea de conversie a cantităţii de gaze naturale, exprimată în mc, în cantitatea de energie, exprimată în kWh/MWh;

– prețul gazelor naturale și tipul acestuia (fix/variabil);

– componentele incluse în preţul final facturat pentru furnizarea gazelor naturale, cu precizarea celor care sunt reglementate sau o referinţă cu privire la locul unde poate fi găsită o descriere detaliată a acestora;

– valoarea unitară a TVA, a accizei și a altor impozite, comisioane, taxe şi contribuţii prevăzute de legislaţia în vigoare, după caz.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.