Infofinanciar > Lumea la zi > Expunere de 1.350 de miliarde de dolari a primelor 60 de bănci din lume. Activele sunt în legătură cu combustibilii fosili
Lumea la zi

Expunere de 1.350 de miliarde de dolari a primelor 60 de bănci din lume. Activele sunt în legătură cu combustibilii fosili

Bani, Sursă foto: Economedia
Sursă foto: Economedia

Potrivit unui studiu al ONG-ului Finance Watch, cele mai mari 60 de bănci din lume contabilizează aproximativ 1.350 de miliarde de dolari pe activele care au legătură cu combustibilii fosili. Această cifră reprezintă 1,5% din totalul activelor acestor bănci. Însă, aceeași organizație non-guvernamentală consideră că aceste active vor putea suferi scăderi în următoarea perioadă, din cauza mai multor procese financiare ulterioare.

„Aceste active riscă să sufere o diminuare considerabilă a valorii lor în procesul de tranziţie la neutralitatea climatică”, au precizat reprezentanții celor de la Finance Watch. De asemenea, aceștia spun că „instanţele de reglementare internaţională ar trebui să adopte noi măsuri”, oferind trezoreriei instituțiilor bancare un capital suplimentar curprins între 157 și 210 de miliarde de dolari.

Diferențe majore între anul 2021 și 2022

Mai multe ONG-uri au estimat că valoarea activelor din 2021 a primelor 11 bănci europene s-a ridicat la 532 de miliarde de euro. Această valoare este cu mult mai mare față de cea dată de Finance Watch primelor 22 de bănci europene, care se ridica la doar 239,3 miliarde de dolari. Discrepanța dintre cele două cotații este cauzată de  „diferenţa dintre amploarea şi definiţia activităţilor care au legătură cu combustibilii fosili”.

De asemenea, raportul din 2021 „are un perimetru mult mai amplu (de exemplu include transporturile şi serviciile), în timp ce noi nu vizăm decât activităţile din upstream şi centralele electrice. Perimetrul nostru vizează activele care vor fi cu siguranţă blocate în scenariile de neutralitate climatică”, a precizat ONG-ul Finance Watch, potrivit celor de la Agerpres.

Băncile, presate să renunțe la finanțarea pentru combustibilii fosili

În anul 2021, un grup important de investitori, care împreună gestionează active în valoare de 11.000 de miliarde de dolari, le-a cerut celor mai mari bănci din lume să elimine finanţarea pentru companiile care au legătură cu combustibilii fosili. Această decizie, spun investitorii, ar trebui să fie luată pentru a sprijini obiectivele convenite la summitul pentru climă de la Paris,

Astfel, Pacific Investment Management Co. şi Legal & General Investment Management au cerut unui număr de 27 de bănci să se angajeze pentru eliminarea emisiilor poluante generate de operaţiunile lor până în 2050. Investitorii au anunțat la acea vreme că discuțiile au fost demarate deja  cu 27 din cele mai mari bănci ale lumii, precum JPMorgan Chase & Co., HSBC Holdings Plc şi UBS Group AG.

„Problema cu care ne confruntăm în prezent este că mult prea multe bănci nu se gândesc la prejudiciile provocate climei atunci când iau decizii de finanţare şi mult prea mulţi bani sunt injectaţi în activităţi cu emisii intensive de carbon de care trebuie să ne îndepărtăm”, a declarat Natasha Landell-Mills, director de stewardship la Sarasin & Partners.