Infofinanciar > Lumea la zi > Misterul neelucidat al exploziilor de la Nord Stream. Oficialii ucraineni își declară nevinovăția
Lumea la zi

Misterul neelucidat al exploziilor de la Nord Stream. Oficialii ucraineni își declară nevinovăția

nord-stream, sursă foto etenergyworld
sursă foto etenergyworld

Anul trecut, mai exact pe 26 septembrie, mai multe explozii subacvatice s-au produs la aproximativ 80 de metri adâncime în Marea Baltică. Acestea au distrus rețeaua de conducte subacvatice Nord Stream. Cele două explozii au avut loc la circa 12 ore distanță una de cealaltă.

Au existat multe presupuneri cu privire la cine s-ar afla în spatele atacurilor. Oficialii ucraineni au precizat cu subiect și predicat că n-au nicun amestec în actul de sabotaj al conducetelor.

Cine este vinovatul acestor atacuri

Kievul nu are nicio implicare în atacurile de anul trecut asupra gazoductului Nord Stream, a declarat marți, Consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak. Consilierul afirmă faptul că nu are informaţii exacte despre ceea ce s-a întâmplat. Declarația oficialului uncreainean vine ca răspuns în urma acuzațiilor prezentate în spațiul media de peste Ocean potrviti cărora atacurile au orchestrate de un grup pro-ucrainean.

Cotidianul New York Times a iterat poziția oficialilor americani, aceștia sugerează, pe baza unor informații verificate, că atacurile de anul trecut asupra gazoductului Nord Stream au fost comise de un niciun grup pro-ucrainean.

Deși, se afirmă că vina aparține Ucrainei, nu sunt dovezi clare care să ateste că preşedintele Volodimir Zelenski sau persoane subordanate acestuia au fost implicaţi în operaţiune. SUA şi NATO au sugerat că atacul din septembrie asupra gazoductului este un „act de sabotaj”. Moscova se revoltă și acuza Occidentul de acest atac. Oficialii ruși au cerut Consiliului de Securitate al ONU efectuarea unei anchete independente. Nu s-a putut ajunge la o concluzie deoarece niciuna dintre părţi nu a furnizat dovezi, conform Digi 24.

UE reacţionează la incidentele Nord Stream

UE a afirmat că va intensifica protecția infrastructurii sale energetice, în urma incidentelor provocate de conductele Nord Stream. „Toate informaţiile disponibile indică faptul că acele scurgeri sunt rezultatul unui act deliberat”, a transmis Josep Borrell, șeful politicii externe al Uniunii Europene.

„Vom sprijini orice investigaţie menită să clarifice pe deplin ce s-a întâmplat şi de ce, şi vom lua măsuri suplimentare pentru a ne spori rezistenţa în materie de securitate energetică”, a adăugat Josep Borrell.

Ministerul danez al Apărării a publicat imagini video cu scurgerile de gaze din gazoductele Nord Stream 1 și 2. „Nord Stream 1 are două scurgeri la nord-est de Bornholm, iar Nord Stream 2 are o scurgere la sud de Dueodde. Scurgerile au fost descoperite de unitatea de interceptare F-16 a apărării daneze,” a anunțat Ministerul Apărării de la Copenhaga. „Cea mai mare (zonă) agită suprafața pe un kilometru diametru. Cel mai mic este un cerc cu un diametru de aproximativ 200 de metri,” a precizat armata daneză.

Nord Stream AG, operatorul rețelei de gaze , a declarat că trei linii offshore ale sistemului de gazoducte Nord Stream au suferit daune „fără precedent” într-o singură zi. „Nici o opțiune nu poate fi exclusă în acest moment,” a declarat la vremea respectivă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.