Infofinanciar > Lumea la zi > Ungaria critică din nou sprijinul armat al Europei în Ucraina! Peter Szijjarto: Occidenul a căzut într-o „psihoză a războiului”
Lumea la zi

Ungaria critică din nou sprijinul armat al Europei în Ucraina! Peter Szijjarto: Occidenul a căzut într-o „psihoză a războiului”

Péter Szijjártó, Sursă foto: Embassy of Hungary Washington
Sursă foto: Embassy of Hungary Washington

Luni, într-o sesiune parlamentară, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a criticat Occidentul cum că ar fi căzut într-o „psihoză a războiului”. Szijjarto a făcut un apel la încetarea imediată a focului și a solicitat negocieri de pace între Rusia și Ucraina.

„Există oameni la Bruxelles care văd ca pe o competiţie cine va furniza Ucrainei mai multe arme, Europa sau Statele Unite”, a declarat ministrul, adăugând că lumea este în ceasul al 12-lea pentru a evita un război mondial iminent.

Ungaria nu este interesată de sancțiunile occidentale împotriva Rusiei

Premierul ungar Viktor Orban menține relații cordiale cu Rusia și nu a aplicat cu fermitate sancțiunile impuse Moscovei de către Uniunea Europeană în urma invadării Ucrainei. În plus, Ungaria nu a ratificat încă aderarea Suediei și a Finlandei la NATO, spre deosebire de celelalte state membre ale Alianței Nord-Atlantice. În urma războiului din Ucraina, Suedia și Finlanda au decis să adere la NATO, iar votul parlamentar privind protocoalele de aderare a fost amânat recent în parlamentul de la Budapesta.

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai politicii externe a preşedintelui Viktor Orban. El a primit recent Ordinul Prieteniei de la omologul său rus Serghei Lavrov, iar această decoraţie nu a fost încă returnată. Peter Szijjarto a fost criticat de opoziţia ungară pentru afinităţile sale pro-ruse şi pentru că a susţinut adesea politici controversate ale guvernului Orban, cum ar fi politica anti-imigraţie şi o poziţie mai relaxată faţă de Rusia în ceea ce priveşte anexarea Crimeii şi conflictul din Ucraina, informează Digi24.

Ministrul de externe ungar califică drept „frustrante” discuțiile privind fondurile UE

Într-o intervenție la canalul de știri croat N1, Peter Szijjarto a descris negocierile în curs de desfășurare între Ungaria și Uniunea Europeană cu privire la fondurile UE drept o „situație frustrantă”.

Ministrul a declarat că înghețarea fondurilor nu reprezintă o problemă pentru bugetul Ungariei, citând creșterea economică de aproape cinci procente de anul trecut și numărul mare de investiții.

În cazul fondurilor UE, este o chestiune de principiu, deoarece acestea nu sunt donații de natură umanitară, ci sunt generate de performanțele oamenilor din Europa, inclusiv ale poporului maghiar, a declarat ministrul. El a adăugat că este inacceptabil ca unele fonduri europene să nu fie acordate Ungariei, refuzate din motive politice.

Szijjártó a spus că motivul conflictului este că Bruxelles-ului nu-i place modul în care guvernul ungar conduce țara, că se opune federalismului și că se pronunță pentru competențele naționale.

Suntem un guvern de dreapta, patriotic și creștin, care merge complet împotriva curentului principal, iar Bruxelles-ul nu poate digera acest lucru”, a declarat Szijjártó. „Ei vor să eșuăm. Asta au vrut la ultimele alegeri”, a adăugat el, citat de Hungary Today.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.