Infofinanciar > Info > Exploatarea minereurilor neferoase susținută de statul român. Câți bani i se acorda proiectului
Info

Exploatarea minereurilor neferoase susținută de statul român. Câți bani i se acorda proiectului

Prețul aurului scade după ce PPI-ul american din februarie a crescut
Sursa foto dreamstime.com

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat vineri, 1 martie, la Oradea, că exploatarea minereurilor neferoase, cum ar fi cuprul, argintul și aurul, vor fi incluse într-o schemă de ajutor de stat. Precum și activitățile de prelucrare a acestora.

Proiectele aferente acestei inițiative vor beneficia de un buget semnificativ. Depășind suma de 10 milioane de euro.

Exploatarea minereurilor neferoase susținută de statul român

Avem în pregătire o schemă de ajutor de stat pentru exploatarea minereurilor neferoase, pentru că România are zăcăminte bogate de minereuri neferoase pe care le putem exploata şi este o formă de sprijin pentru producţia industrială, care vedem trimestru de trimestru că nu înregistrează un trend prea bun”, a afirmat Boloş într-o conferinţă de presă susţinută pe teren.

Conform ministrului Marcel Boloș, cuprul reprezintă, cu mult, cel mai mare zăcământ de metale neferoase din România, cu o cantitate ce depășește 700.000 de tone, urmat de argint, aur și celelalte metale neferoase. Într-un interviu acordat Agerpres, ministrul Boloș a subliniat că exploatarea zăcămintelor de aur este considerată o activitate eligibilă.

,,Condiţiile de exploatare sunt cele impuse prin autorizaţia de mediu. Dacă există astfel de zăcăminte la Autoritatea Naţională a Resurselor Minerale, atunci este o activitate eligibilă. Nu trebuie să ne sperie astfel de posibilităţi. Măcar aude lumea”, a afirmat el.

Scopul este sprijinirea economiei țării

Proiectele au un buget consistent, de peste 10 milioane de euro, bani alocaţi din bugetul de stat, deoarece ,,fonduri europene destul de greu se pot accesa pentru asemenea activităţi”, a adăugat ministrul.

,,Scopul nostru este să putem sprijini economia şi producţia industrială. Ne-am orientat spre activităţile de producţie şi de exploatare de minereuri neferoase tocmai pentru că este nevoie de susţinerea producţiei industriale. Se vede cu ochiul liber această nevoie.

Pentru marile companii poate că este bine de gândit un program special pentru ceea ce înseamnă tranziţia verde pentru producţia industrială, de folos pentru România pe termen lung”, a mai spus Boloş.

Cele mai bogate depozite aurifere din Europa se găsesc în Munții Apuseni. Vestigiile celor mai vechi exploatări aurifere descoperite în această regiune datează din perioada dacică și romană, conform adevarul.ro.