Infofinanciar > Info > FMI nu este de acord cu majorarea pensiilor. Fondul susține că statul nu are destui bani
Info

FMI nu este de acord cu majorarea pensiilor. Fondul susține că statul nu are destui bani

pensii (sursă foto: romania24.ro)
Sursa foto: Arhiva companiei

Abia ce a aprobat guvernul noua Lege a pensiilor, că Fondul Monetar Internaţional a anunțat că se opune creșterii lor. Fondul susține că nu sunt bani îndeajuns și că majorarea pensiilor anunțată va duce la creșterea deficitului bugetar.

După ce Guvernul a adoptat, cu scandal, Legea pensiilor, specialiștii Fondului Monetar Internaţional (FMI) recomandă modificarea ei. Argumentele invocate sunt resursele insuficiente pentru majorarea pensiilor – din ianuarie și septembrie – anunțată de guvernanți.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, susține că avizul pe care l-a emis este unul negativ. Și asta deoare Guvernul nu vea să își asume noile ținte de deficit bugetar. Estimate de FMI la 0,5 din Produsul Intern Brut în 2024 și 1% – în 2025. Acest lucru va duce la nerespectarea țintei de deficit bugetar asumate de România.

Finanțele cer mai multe taxe și impozite

Guvernul Ciolacu nu a fost de acord însă nici cu soluția ministrului Boloș ca majorările promise să fie eșalonate. În replică, premierul a anunțat că nu va impune noi taxe în 2024.

Ministerul Finanțelor a atenționat însă, în avizul emis, că este necesară creșterea taxării mediului de afaceri și a populației. Măsura ar fi trebuit să aibă un impact bugetar de minim 33 de miliarde de lei. Respectiv minim de 1,8% din PIB începând cu anul 2025.

Potrivit unor surse guvernamentale, Ministerul Muncii a prezentat un impact bugetar mai mic decât cel estimat de Banca Mondială.

Ministerul Finanțelor a avertizat și că, începând cu anul 2024, consecința neîncadrării pe o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar duce la riscul de suspendare a fondurilor care nu mai poate fi evitat iar, conform dailybusiness.

FMI solicită „reconsiderarea“ proiectului

FMI pregătește raportul final în baza articolului IV, după vizita derulată luna trecută în România. Raportul include și aspecte privitoare la noua lege a pensiilor, adoptată săptămâna trecută de guvern.

Conform reprezentanților fondului, proiecția prezentată în raport nu include cheltuielile rezultate din aplicarea noii legi a pensiilor. Acestea sunt estimate la aproximativ 0,5% din PIB anul viitor și 1% din PIB începând cu 2025. „Cheltuielile suplimentare implică o traiectorie a deficitului inconsistentă cu consolidarea bugetară și atingerea țintei de 3% din PIB”, arată FMI.

Ca urmare, reprezentanții fondului susțin că „este necesar ca această componentă a legii (care implică cheltuieli de asemenea magnitudine) să fie reconsiderată“. Sau implementarea legii în forma propusă să fie reconsiderată. Ceea ce înseamnă ca proiectul legii pensiilor să fie din nou modificat.

Versiunea aprobată de guvern prevede două majorări ale pensiilor anul viitor. „Noua lege respectă drepturile românilor care au muncit și care merită pensii decente după o viață de muncă. Pensiile vor crește, anul viitor, de două ori. Prima dată, la 1 ianuarie, prin majorarea cu majorarea cu 13,8%. Și a doua oară, la 1 septembrie în urma procesului de recalculare, conform legii.”, a explicat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.