Infofinanciar > Esential > EXCLUSIV! Victor Ciutacu, despre culisele subiectului OMV Petrom: „La noi mereu se găsește o portiță de scăpare”
Esential

EXCLUSIV! Victor Ciutacu, despre culisele subiectului OMV Petrom: „La noi mereu se găsește o portiță de scăpare”

Mirel Curea, Robert Turcescu, Victor Ciutacu EVZ Play 17.01.2023
sursă foto: EVZ Capital

Subiectul relației dintre statul român și compania austriacă distribuitoare de combustibil OMV Petrom este unul destul de sensibil în spațiul public la momentul de față. Există numeroase controverse, multe neînțelegeri pe care jurnaliștii Robert Turcescu, Mirel Curea și Victor Ciutacu și-au țintit să le lămurească în cadrul unui podcast în exclusivitate pentru „Hai, România”. 

Compania austriacă OMV Petrom a dat recent publicității un comunicat potrivit căruia aceasta nu îndeplinește criteriile pentru a vira la bugetul de stat taxa de solidaritate impusă de Guvern.

Guvernul, portiță” cu dedicație pentru OMV Petrom

Specialiștii din Ministerul de Finanțe au găsit însă portiță” pentru a-i obliga pe cei de la Petrom să plătească taxa de solidaritate”. OUG-ul prin care aceasta este reglementată va fi modificat în Parlament, în așa fel încât să includă și companii precum Petrom. Modificările vin în plus față de prevederile din Regulamentul European, care au fost transpuse în OUG. Amendamentele, spus surse din coaliție, vor face imposibil ca OMV Petrom să ocolească plata taxei de solidaritate.

Coaliția îl acoperă pe Virgil Popescu

Totuși, au avertizat realizatorul Robert Turcescu și invitații săi în podcastul EVZ Play, jurnaliștii Mirel Curea și Victor Ciutacu, anunțurile bombastice ale decidenților sunt de ochii lumii. În realitate, statul va închide ochii oferind OMV Petrom tertipuri perfect legale de a eluda taxa de solidaritate.

În context, jurnalistul Mirel Curea a atras atenția că PSD are un dublu standard în scandalul OMV. Astfel ar fi fost normal, dacă ținem cont că PSD e un partid de stânga, ca pesediștii să se lege cu lanțuri de Ambasada Austriei. Acesta a dezvăluit că în ambele partide principale ale coaliției, PSD și PNL, există înțelegerea tacită de a fi acoperit rolul dubios al ministrului Energiei, controversatul Virgil Popescu, în relația statului român cu OMV Petrom.

Ciutacu: La noi mereu se găsește o portiță de scăpare

Victor Ciutacu apreciază că austriecii au dovedit că se pricep la făcut bani, însă statul român le oferă o uriașă fereastră de oportunitate, de care OMV nu se bucură în alte state-membre UE.

„De ce în alte țări OMV nu reușește să se strecoare? La noi mereu se găsește o portiță de scăpare (…) S-a domolit și boicotul (n.r. – împotriva companiilor și produselor austriece), în urma refuzului care a dus la neintrarea Românei în Spațiul Schengen„, a remarcat realizatorul de televiziune.

„Are vreun mare contribuabil o problemă cu ANAF?”, a replicat Mirel Curea, care alături de moderatorul Robert Turcescu, a denunțat prigoana lansată de ANAF împotriva micilor contribuabili, freelancerilor sau lucrătorilor independenți, în vreme ce închide ochii la profiturile uriașe obținute de multinaționale în România.