Info

Mesajul șefului ANAF pentru OMV Petrom cu privire la taxa solidarității: Dacă vor încerca să facă inginerii financiare, nu vor scăpa

Lucian Heiuș, Sursă foto: G4Media
Sursă foto: G4Media

Lucian Heiuș, președintele Autorității Naționale de Administrare Fiscală, a transmis un mesaj categoric către compania OMV Petrom, subiectul fiind celebra contribuție de solidaritate către statul român.

OMV s-a grăbit să precizeze că nu va trebui să plătească această contribuție de solidaritate în România, pentru că o face deja în Austria, lucru aspru criticat de elitele poltice românești. În ultima săptămână mai multe persoane importante din statul român și-au expus părerea cu privire la această situație, iar unul dintre ei este Lucian Heiuș, șeful ANAF.

„Noi, ca ANAF, nu putem să facem decât un lucru, şi o să îl facem extrem de ferm, începând de mâine. Vom verifica nu numai OMV-ul, ci şi toate societăţile care se încadrează în prevederile acestei Ordonanţe şi din primele verificări o să vedem dacă cifra lor de afaceri, 75% reprezintă acele coduri CAEN prevăzute clar în Ordonanţă. Nişte controale finale nu pot fi făcute în următoarele zile pentru că situaţiile financiare, în România se finalizează şi se depun la 30 mai dar cu o probabilitate de 99,9%, în maximum două săptămâni o să pot să spun dacă în cazul OMV-ului datorează sau nu această contribuţie de solidaritate. În maximum două săptămâni”, a spus Heiuş la Digi24, conform News.ro.

Ce spune șeful ANAF despre OMV Petrom

ANAF va investiga modul în care compania și-a calculat cifra de afaceri în anul 2022, având în vedere că OMV Petrom susține că nu ar trebui să se încadreze la plata contribuției. Totuși, Heiuș a ținut să precizeze că OMV Petrom este o „companie românească” și nu una „austriacă”.

„OMV Petrom este o companie românească, singura legătură cu OMV din Austria este că deţine 51,15% din OMV Oetrem, iar dividentele vor fi virate respectând acest procent, în rest, nu are nicio legătură activitatea pe care o are în România şi faptul că trebuie să plătească taxe aici, activitatea din Austria şi taxa să o plătească în Austria, pentru că acolo ar putea să fie alte condiţii. (…) Pentru noi toate companiile sunt egale şi vom face aceste verificări foarte stricte şi foarte amănunţite cu specialiştii pe care îi avem, la toate societăţile care ar trebui să se încadreze ( în prevederile Ordonanţei, nr) şi să nu scape niciuna fără să plătească această contribuţie. Şi dacă vor încerca să facă acele arhicunoscute inginerii financiare, vă garantez că nu vor putea scăpa de atenţia noastră şi vom face toate demersurile pentru a recupera aceşti bani”, a explicat şeful ANAF.

OMV Petrom reprezintă cel mai puternic grup de firme din România, cu afaceri în 2021 de 42,5 miliarde de lei. Pentru anul fiscal 2022, situația o să fie mult mai bună, în contextul în care pentru primele nouă luni compania a raportat un profit istoric, de 9,1 miliarde de lei. Totodată, din afacerile din primele nouă luni ale anului 2022, compania și-a depășit veniturile din 2021, ajungând la încasări de 44 miliarde de lei.