Lumea la zi

Austria pedepsește ”corupția în avans”! Politicienii prinși cu ”mâța-n sac” merg la pușcarie pentru 15 ani

ziarulromanesc.at
FOTO:ziarulromanesc.at

O nouă lege anticorupție ar urma să fie adoptată de Parlamentul Austriei, din cauza scandalului în care a fost implicat un politician din gruparea politică Partidul Libertății (FPOe), care a determinat retragerea încrederii Guvernului din 2019, potrivit Agerpres.

Karolie Edtstadler, ministrul Constituției din Austria a declarat că inițiativa legislativă, aflată în curs de examinare, este una din cele mai stricte din lume. Procesul de examinare se va desfășura pe durata a opt săptămâni.

Prevederile legale ale inițiativei stipulează faptul că oficialii aflați în funcțiile publice vor da socoteală în cazul în care au primit mită și în cursul candidaturii, un concept nou intitulat ”corupție în avans”, potrivit ministrului Justiției, Alma Zadic.

Scandalul Ibizagate a zguduit din temelii credibilitatea politică a Austriei

Heinz Christian Strache, fost lider al FPOe a fost surprins într-o înregistrare video cum îi pretindea nepoatei unui oligarh rus contracte publice la schimb cu un ajutor financiar acordat partidului din care face parte, înaintea alegerilor parlamentare care aveau să aibă loc câteva luni mai târziu.

Deoarece Strache se afla în exercițiul funcției la momentul înregistrării, adică în 2017, dar în opoziției, angajamentele promise în fața rudei oligarhului rus nu au putu fi duse până la capăt, iar respectivele afirmații nu pot constitui obiectul unei fapte penale.

Legea elimină totodată, procurarea unui loc în Parlament care va intra sub incidența legii. Altfel spus, se va elimina posibilitatea de a cumpăra un loc pe listele de alegeri, părțile care vor fi depistate vor fi sancționate din punct de vedere legal. Această practică este des utilizată și reprezintă una din hibele sistemului democratic.

Noile reglementări se vor aplica și principalilor oficiali din ministere „Demnitatea funcţiei pe care o deţin trebuie să se reflecte în comportament”, a completat ministrul Justiției.

15 ani de închisoare pentru faptele de corupție

Corpul legii mai prevede ca persoanele condamnate la mai mult de 180 de zile de închisoare, în urma acuzațiilor de corupție să rămână și fără post. Totodată, se vor introduce noi sancțiuni pentru faptele de corupție, în cazul în care mita este mai mare de 300.000 de euro. Pedeapsa maximă pentru luare de mită și pentru fapte de corupție pot ajunge până la 15 ani de închisoare.

Executivul de la Viena și-a pierdut credibilitatea în urma scandalului ”Ibizagate” din 2019, moment la care Sebastian Kurz, cancelarul austriac și-a prezentat demisia. Coaliția de guvernare alcătuită din FPOe și partidul Popular austriac (OeVp) s-a destrămat, fapt ce a determinat o criză de credibilitate a mediului politic austriac.

Ministrul Justiției a dat pubblicității un studiu prin care se arată faptul că 90% din populație consideră că Austria are o problemă cu fenomenul corupției.