Info

Suedia sprijină intrarea României în Schengen. Premierul Ulf Kristersson va include aderarea pe agenda Consiliului JAI

Comisia Europeana, forbes.ro
Sursa foto: forbes.ro

După ce anterior anunțase că nu va lua nicio decizie în vederea includerii subiectului aderării României pe ordinea de zi a Consiliului JAI până când nu va exista un acord în acest sens și din partea Austriei, Suedia a revenit la sentimente mai bune. Premierul Ulf Kristersson a declarat recent în Parlamentul European că este pregătit să facă acest lucru și că înțelege dezamăgirea resimțită de cele două țări refuzate.

„Înțeleg dezamăgirea care a fost resimțită în ceea ce privește dosarul Schengen. Suedia înțelege, la fel ca orice alt stat membru, că Bulgaria și România sunt dornice să adere la Schengen și suntem pregătiți să punem această chestiune pe ordinea de zi“, a declarat recent Ulf Kristersson, premierul Suediei, în Parlamentul European.

Anunțul este unul important în contextul în care Suedia a preluat Președinția Consiliului Europei de la 1 ianuarie 2023, poziție extrem de importantă pentru un aliat dispus să susțină demersurile de aderare ale României la spațiul Schengen.

Declarația prim-ministrului suedez survine cu doar câteva zile înainte de prima reuniune a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI), care se va desfășura în perioada 25-27 ianuarie. În cadrul acestei sesiuni a Consiliului JAI se vor stabili subiectele abordate în perioada președinției Suediei, iar potrivit afirmației premierului Ulf Kristersson aderarea României s-ar putea număra printre temele înscrise. Următoarea reuniune, în care probabil România va putea demara demersurile necesare, va avea loc pe 9 martie.

Consiliul JAI, o oportunitate care nu trebuie ratată

Oportunitatea creată de prima reuniune a Consiliului JAI sub președinția Suediei a fost un subiect intens dezbătut pe scena politică românească.

„Anul 2023 poate să fie anul aderării României la spațiul Schengen, dacă vom aborda acest subiect coerent și cu profesionalism. Avem nevoie de o acțiune externă mai dinamică, de implicare la cel mai înalt nivel și de o mai bună cooperare între toți cei care pot ajuta la realizarea acestui obiectiv important pentru țara noastră“, a postat pe contul Facebook europarlamentarul PSD Victor Negrescu, vicepreședintele Comisiei pentru Educație din Parlamentul European.

În opinia europarlamentarului PSD, „Este obligatoriu pentru România să profite de acest moment pentru a clarifica disensiunile cu Austria și pentru a solicita un calendar ferm de aderare. De asemenea, trebuie să solicite ca extinderea Schengen să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI din martie sau iunie. (…) Doar dacă vom aborda coerent începutul de an, vom avea o șansă reală ca țara noastră să intre în spațiul Schengen pe finalul anului“, a mai precizat politicianul român la începutul acestui an.

Și Austria dă semne de reconciliere

Mai recent, europarlamentarul austriac Johannes Hahn, Comisar european pentru Buget și Resurse și coleg de partid al cancelarului Karl Nehammer, a declarat că se așteaptă ca „într-un viitor relativ previzibil, ambele țări (România și Bulgaria, n.r.) să poată deveni membre ale spațiului Schengen“. El a mai precizat, pentru postul de televiziune ORF, că un prim pas în acest sens ar putea fi făcut în domeniul zborurilor.

Comisarul european s-a declarat nemulțumit de veto-ul cancelarului Karl Nehammer în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Johannes Hahn a subliniat că este convins de faptul că reputația Austriei în România și Bulgaria a fost „afectată de veto“, dar a precizat că apreciază că „poate fi reparată“.