Infofinanciar > Esential > EXCLUSIV! Toma Roman la podcastul Evenimentului Istoric: „Ceaușescu se comporta cu ceilalți ca un țăran care voia să vândă roșii la piață”
Esential

EXCLUSIV! Toma Roman la podcastul Evenimentului Istoric: „Ceaușescu se comporta cu ceilalți ca un țăran care voia să vândă roșii la piață”

Toma Roman Jr, sursa foto: EVZ Capital
Toma Roman Jr, sursa foto: EVZ Capital

În cadrul podcastului Evenimentului Istoric, Toma Roman Jr, istoric, a prezentat modul în care liderul comunist Nicolae Ceaușescu relaționa cu cercul său politic.


Ceaușescu în relația cu nomenclatura

Toma Roman Jr, care a scris cartea „Portretul neretușat al lui Nicolae Ceaușescu”, care are ca surse primare declarațiile apropiaților liderului comunist, spune despre relația dintre acesta și cercul său de apropiați că „Să îl citez pe Alexandru Budișteanu, care a fost arhitectul șef al Bucureștiului și a lucrat destulă vreme cu el, Ceaușescu, care era și puțin paranoic, se comporta cu ceilalți ca un țăran care voia să vândă roșii la piață și i se părea că vor să îl fure clienții. S-a dezvoltat o strategie pe care foarte mulți o adoptau dacă voiau să facă ceva. Spre exemplu, dacă un secretar de județ vrea să facă 1 pod, trebuia să ceară aprobare pentru 3 poduri ca Ceaușescu să poată tăia 2 și să rămână cu podul care îi trebuia.”, spune Toma Roman Jr.

Oamenii politici ai vremii dezvoltau diverse tactici

Mai mult, oamenii din jurul său trebuiau să inventeze noi moduri prin care puteau discuta cu Ceaușescu, fără ca Elena să își exercite influența „ Exista o altă strategie pe care mi-a descris-o Ștefan Andrei (n.r. Ministrul de Externe în perioada 1978-1985), și despre care a vorbit și Cornel Burtică. El mânca întotdeauna prânzul cu ea, ori la Comitetul Central, ori la reședința lor din Primăverii. Dacă cineva se ducea cu jalba-n proțap să îi ceară ceva lui Ceaușescu de dimineață, Ceaușescu spunea da, dar după ce mânca cu ea la prânz, Ceaușescu se răzgândea. Așa că toți cei care mișunau în jurul lui, au dezvoltat niște strategii să o evite pe ea. Era foarte bine să meargă după prânz, nu foarte pe seară, pentru că cei doi ajungeau acasă noaptea târziu, nu discutau despre ce s-a întâmplat în a doua parte a zilei, și atunci era foarte importat de intrat în audiență la el după amiază.”, a declarat Toma Roman Jr.

Ceaușescu era paranoic

Liderului comunist i-a plăcut să se înconjoare cu oameni inferiori lui din punct de vedere intelectual „Au fost foarte multe persoane care au înghițit capriciile lui Ceaușescu, persoane cu care el a șters pe jos, dar care au suportat pentru a-și păstra funcțiile. Ceaușescu își trata colaboratorii foarte prost, chiar dacă se consulta cu diverși specialiști, el făcea tot ce voia el.

Ceaușescu a venit în 1965 la putere, cu o echipă tânără, dinamică, cu oameni relativ școliți, cum ar fi Iliescu, Burtică. Dar el fiind paranoic, văzând că ăștia sunt mai deștepți ca el, a început să îi elimine pe rând și să aducă în locul lor niște oameni cumpliți, cum erau Bubu, Postelnicu, oameni care nu suflau în fața lui. Cu toate că era greu să fii mai prost decât Ceaușescu, ăștia erau mai proști decât el și erau controlați. Au fost și unii ceva mai răsăriți, ca Manea Mănescu, dar de un servilism cumplit. Pe 22 decembrie când au aterizat la Snagov, cuplul a fost însoțit de Mănescu care a picat în genunchi și le-a pupat mâinile. Dezoltase o relație sad-mascochistă, stăpân-sclav.”, notează istoricul.