Infofinanciar > Info > Revelionul în comunism. Românii treceau de la discursul lui Ceaușeșcu la „Șliboviță sau fernet”
Info

Revelionul în comunism. Românii treceau de la discursul lui Ceaușeșcu la „Șliboviță sau fernet”

Familia Ceaușescu Sursa foto Observator
Familia Ceaușescu Sursa foto: Observator

Revelionul în perioada comunistă era ceva aparte. Dacă în trecut, oamenii mergeau la restaurante sau petreceau pe strad, în comunism, aceștia se duceau acasă la prieteni sau rude, nefiind ceva neobișnuit ca într-un mic apartament să fie peste 15 persoane. Tradiția era ca fiecare să aducă diverse feluri de mâncare, care, ulterior, erau puse la comun. 

Totuși, nici acasă, românii nu erau scutiți de regimul comunist. După discursul „tovarășului” Nicolae Ceaușescu, în mod excepțional erau difuzate la televiziunea publică muzică ușoară și populară și scenete cu actori cunoscuți ai acelor vremuri. Existau și câteva secvențe cu vedete internaționale la rubrica „Varietăți internaționale”.

Lozuri și  haine noi de Revelion 

Tradiția din acele vremuri, care s-a păstrat și în zilele noastre se referă la achiziția de lozuri în plic pentru toată familia. Acestea erau deschise în noaptea de Anul Nou. De asemenea, românii purtau o haină nouă sau un accesoriu nou pentru a le aduce noroc în noul an.

Ca și în alte părți ale lumii, masa de Revelion era una extrem de importantă, mai ales că aici trebuiau să fie produse ce se găsesc rar. Astfel, cozile la sifoane erau interminabile, iar cine găsea banane, icre negre sau Pepsi, era cu adevărat norocos, conform hotnews.ro.

Prin anii ’80, dacă pe masa românilor se găseau măsline, portocale și ciocolată de import era o mare bucurie. Bucureștenii mai avuți comandau mâncăruri mai deosebite la casele de comenzi. Și astăzi, oamenii încearcă să pună pe masa de Revelion ceea ce este mai scump și bun, fiind o scurtă întrerupere a monotoniei din timpul anului.

Primul Revelion televizat din România

Finele anului 1957 a fost o surpriză pentru români, întrucât TVR a produs și difuzat primul Revelion televizat din istoria sa. Aici au fost invitați mai mulți artiști care au întreținut atmosfera într-un studio improvizat de pe strada Moliere. Cea care a deschis programul a fost Cleo Stieber, una dintre primele crainice ale televiziunii.

„Cu prilejul Anului Nou, vă urăm «La mulţi ani!». Permiteţi-ne să vă oferim în dar un program din cântecele şi jocurile noastre româneşti. Ridicăm paharul în sănătatea voastră! Pentru pacea şi fericirea noastră, a tuturor!”. Acesta a fost mesajul cu care a fost deschis primul Revelion românesc televizat. Atunci, cei care au fost prezenți la program au fost Mihaela Cotaru, Luigi Ionescu şi Orchestra de Estradă a Radiodifuziunii Române, dirijată de Sile Dinicu.

Cu timpul televizor a devenit din ce în ce mai important. Programul de Revelion a devenit unul dintre cele mai așteptate programed n an întrucât oamenii puteau vedea scenete cu actori, puteau asculta muzică. Înainte de miezul nopții cu aproximativ 15-20 de minute înainte de trecerea în Noul An, pe ecrane apărea Nicolae Ceaușescu care își ținea discursul.

Exemple de programe difuzate de Revelion în perioada comunistă


În perioada lui Ceaușescu, Revelionul era cea mai importantă sărbătoare din perioada de iarnă, mai ales că acesta începea oficial pe data de 27 decembrie, iar Crăciunul nu exista. Cu toate acestea, unii dintre ei mai sărbătoareau și această sărbătoare, mai ales că în zona rurală, restricțiile nu erau atât de evidente.