Esential

Retrospectivă! Anul 2003: Iliescu, întâlniri cu Putin și Bush. Tratat de prietenie cu Rusia, parteneriat strategic cu SUA

Iliescu a fost primit de catre Bush, in toama lui 2003, la Casa Alba
foto: dcnews.ro

Încă din prima lună a anului 2003, Parlamentul a adoptat noul Cod al Muncii. Ulterior acesta va fi publicat în Monitorul Oficial pe 5 februarie și abia la 1 martie va intra în vigoare. Acesta a atras numeroase critici din cauza unor amendamente care ar fi dăunat funcționării economiei de piață, productivității și profitabilității.

În luna martie, prim-ministrul de la acea vreme, Adrian Năstase, a făcut o vizită oficială în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Oficialul român s-a întâlnit cu premierul britanic, Tony Blair. Ulterior, Blair și-a reafirmat susținerea pentru aderarea României la Uniunea Europeană printr-o scrisoare deschisă.

La finalul aceleiași luni, a fost predată Ioana Maria Vlas, fosta președintă a Fondului Național de Investiții. Aceasta fugise în Israel, după ce FNI-ul s-a prăbușit.Ea a fost principalul răspunzător în dosar. Vlas a primit o condamnare la 20 de ani de închisoare cu suspendare.

În aprilie, familia regală a Suediei vine în România. MS Regele Carl XVI Gustav și Regina Silvia au avut mai multe întâlniri oficiale cu șeful statului, Ion Iliescu, dar și cu președinții Senatului și Camerei Deputaților. Totodată, familia regală s-a întâlnit și cu Regele Mihai și cu Regina Ana a României.

În aceeași luna, Parlamentul adoptă Legea nr.161/2003, numită și „Pachetul anticorupție”, care se referă la unele măsuri pentru asigurarea transparenței în practicarea demnităților și funcțiilor publice, dar și în mediul de afaceri. De asemenea, această lege vizează prevenirea și sancționarea corupției.

Iliescu, tratat de prietenie și cooperare cu Rusia

O lună mai târziu, președintele României, Ion Iliescu, și cel al Rusiei, Vladimir Putin au semnat un tratat de prietenie și cooperare. Astfel, statul român promitea că nu va contesta teritoriile Ucrainei sau ale Moldovei, teritorii pierdute de Uniunea Sovietică după cel de-al Doilea Război Mondial.

La finele lunii septembrie, PNL și PD formează Alianța Dreptate și Adevăr. Scopul acestei noi coaliții era câștigarea alegerilor care urmau să aibă loc un an mai târziu.

Referendumul pentru adoptarea noii Constituții a avut loc în luna octombrie a anului 2003. Printre modificările aduse statului, s-a numărat și mandatul de cinci ani pentru președinte.

Un alt eveniment important este vizita oficială a lui Ion Iliescu desfășurată în perioada 26-29 octombrie în Statele Unite ale Americii. În cadrul acesteia, șeful statului a avut întâlniri cu președintele George W. Bush, cu secretarul de Stat Colin Powell, cu secretarul Apărării, Donald Rumsfeld, dar și cu alți membri oficiali americani. Iliescu a discutat cu Bush despre consolidarea parteneriatului strategic româno-american, dar și despre întărirea relației transatlantice.

Anul 2003 este cel în care se văd primele măsuri de redresare economică. Băncile încep să acorde credite fără să mai pretindă giranți și anunță primele scăderi de dobânzi.

Anul 2003 în cifre

PIB (miliarde de dolari) – 57,81

PIB/capita (dolari) – 2679

Populație (milioane) – 21,57

Creștere economică – 2,30%

Rezerva valutară a BNR (miliarde dolari) – 7,66

Schimburi comerciale (miliarde dolari) – 41,621

Exporturi (miliarde dolari) – 17,618

Importuri (miliarde de dolari) – 24,003

Principalele piețe de export (miliarde de dolari)

Italia – 4,288

Germania – 2,771

Franța – 1,295

Marea Britanie – 1, 182

Turcia – 0,902

De unde am importat (miliarde de dolari)

Italia – 4,697

Germania – 3, 56

Federația Rusă – 1,981

Franța – 1,748

Turcia – 0,924

Dacă doriți să citiți rezumatul ultimelor trei decenii, o puteți face aici.

Dacă doriți să citiți retrospectiva anului 1992, o puteți face aici.

Dacă doriți să citiți retrospectiva anului 1993, o puteți face aici.