Esential

EXCLUSIV! Nicu Vasile, președinte LAPAR: „Antreprenorii din agricultură se capitalizează pe zi ce trece”

Nicu Vasile Sursa foto Infofinanciar.ro
Sursa foto: Infofinanciar.ro

Revista Capital a organizat Forumul Top Angajatori astăzi, 22 septembrie 2022. În cadrul acestuia au fost abordate unele dintre cele mai importante aspecte prezente pe piața forței de muncă din România. 

La nivel național, este existentă o criză în ceea ce privește forța de muncă. Problema resursei umane este o constantă a ultimilor ani. 

Forumul Top Angajatori a fost structurat pe mai multe paneluri reprezentative. În cadrul acestora au fost reliefate mai multe subiecte de interes, care există pe piața românească referitoare la acest domeniu: criza forței de muncă din România, legislația din domeniul muncii, taxarea muncii, reziliența forței de muncă și rentabilitatea acesteia.

Ultimul panel a abordat subiectul referitor la rentabilitatea forței de muncă, dar și despre creșterea eficienței angajaților prin diverse strategii. 

În cadrul acestui panel, a fost prezent și Nicu Vasile, președinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România. Acesta a fost întrebat despre cum ar putea deveni agricultorii români mai eficienți în ceea ce privește operațiunile angajaților acestora. 

Cifrele înainte de forța de muncă

„Înainte să discutăm despre forța de muncă, mai întâi trebuie să discutăm de cifre. În momentul în care ne făceam planul de afaceri pentru anul următor ne loveam de probleme. Firma avea nevoie de dezvoltare, iar dacă nu avem un plan, cum ar putea angajatul să muncească mai bine. În perioada anilor 90 erau peste 8 milioane de angajați, acum sunt doar 5 milioane de angajați. Am înțeles că trebuie să îi motivăm cu diverse beneficii pentru a-i atrage.”

Nicu Vasile a vorbit despre angajații din agricultură la nivel național. Ceea ce este de notat în acest caz este reprezentat de faptul că tinerii nu se mai axează pe agricultură, în sensul propriu, ci o văd mai mult ca pe o afacere. Foarte mulți absolvenți de facultăți se implică în acest domeniu, dar acest lucru duce automat la scăderea numărului de executanți.  

 „Dacă discutam statistic, 46% din populația României lucrează în agricultură. Există 56 de hub-uri de agricultură din țară. Am văzut destui tineri care nu vorbeau de a fi agricultor, ci de business. Înainte să fii general, trebuie să fii soldat. Trebuie să fii întâi agricultor, apoi antreprenor”, a spus Vasile.

„România nu are o definiție a fermierului. Antreprenorii din agricultură se capitalizează pe zi ce trece. Fermierii maghiari sunt uniți, noi doar ne lăudăm. Noi ne supraapreciem. Cifrele ar trebui să vorbească. Am mai mulți absolvenți de facultăți decât membri în școlile profesionale. Adică am mai mulți șefi decât executanți”, a continuat acesta. 

Digitalizarea în sectorul agricol

Acesta a făcut câteva trimiteri și la digitalizarea care se vrea implementată, dar la instituțiile oficiale totul încă se întâmplă manual. 

„Vorbim de digitalizare, dar eu merg la toate ministerele și informațiile sunt scrise pe caiet, în dosare. Cum putem vorbi de digitalizare? O mulțime de tineri de până în 19 ani abandonează studiile. Eu vin cu utilaje sofisticate, iar tinerii nu știu cum să le folosească”, a continuat acesta. 

De asemenea, a fost abordat și subiectul referitor la formarea resursei umane, dar și la importanța investiției în angajat a angajatorului. 

Beneficiile angajaților din sectorul agricol

Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România a vorbit și despre beneficile care trebuiesc acordate agricultorilor. 

„Trebuie să avem o politică demografică care să respecte nevoile de muncă. Trebuie să existe o corelație între ministerul Muncii și angajatori pentru a putea oferi angajaților condițiile necesare și pentru a se vedea satisfacția.”

Referindu-se la o industrializare în sectorul agricol, Nicu Vasiel a spus că un angajat nu are nevoie de o perioadă mai mare de 6 luni pentru a învăța să folosească utilajele. 

„Ținând cont de pregătirea angajatului, în cel mult 6 luni trebuie să îl pui să lucreze pe acele utilaje sofisticate”, a susținut acesta. 

Noul număr al Revistei Capital

Revista Capital va lansa pe data de 23 septembrie 2022 noul număr care conține Top 100 de Angajatori din România. Suplimentul poate fi achiziționat de la toate centrele de difuzare ale presei, dar și de pe site-ul Agoramag.ro. În paginile noului număr pot fi găsiți cei mai mari angajatori din cele mai importante domenii de activitate: retail, energie, bănci și asigurări, industrie, producție de bunuri de larg consum, agricultură și industrie alimentară, construcții, IT și telecomunicații, transporturi și logistică, dar și industria farmaceutică și sănătate.