Infofinanciar > Info > Agricultua românească, cu un picior în groapă! Peste 500.000 de hectare sunt afectate de secetă
Info

Agricultua românească, cu un picior în groapă! Peste 500.000 de hectare sunt afectate de secetă

realitatea.net
FOTO: realitatea.net

Minsterul Agriculturii a prezentat un raport despre situația culturilor agricole. Astfel, mai bine de 500.000 de hectare au gost afectate de lipsa precipitațiilor. Un număr de 36 de județe au fost afectate de secetă. Cele mai afectate au fost în special culturile de orz, orzoaică, ovăz, secară, floarea soarelui, soia, plante furajere dar și culturile de  măzare.

Deși raportul nu este prezentat într-o notă optimistă, ministrul agriculturii Petre Daea a dat asigurări, în cadrul târgului Agromalim, că poducția de grâu necesară pentru consumul intern a fost realizată.

În acest sens el a precizat următoarele:

„În ţară s-a reuşit să se adune în magaziile fermierilor o cantitate de nouă milioane de tone de grâu, ceea ce înseamnă asigurarea necesarului de consum al ţării şi disponibilităţi pentru export. Este cunoscut că peste tot am avut culturi afectate”.

Petre Daea: ”4% din 2,5 milioane de hectare cultivate cu porumb a fost recoltată”

În ceea ce privește cultura de porumb ministrul a precizat că situația este mai delicată, dar în cele din urmă și la acest capitol necesarul de consum pentru piața internă va fi acoperit.

Conform datelor furnizate de Petre Daea, România se află încă la începutul campaniei de recoltare a porumbului. Abia 4% din suprafața de 2,5 milioane de hectare a fost cultivate.

Cât despre campania de recoltare pentru floarea soarelui, Daea afirmă că se derulează deja în peste 26 de județe, dar producția diferă de la o zonă la alta în sensul că sunt zone în care s-a înregistrat o producție mai mică de 1000 de kg la hectar în timp ce în alte zone s-a înregistrat și o recoltă mult mai mare, de 3500 de kilograme la hectar.

Ministrul Agriculturii a ținut să precizeze că și la acest sector țara noastră are capacitatea de a asigura și prelucra cantitatea de ulei necesară pentru consumul intern, în ciuda faptului că peste 71.000 de hectare de floarea soarelui au fost afectate de secetă, conform zf.ro

În materie de pierderile suferite de agricultori, Daea susține că în momentul de față nu este stabilit un buget fix care să fie alocat pentru eventualele despăgubiri. Ce pot face fermierii, continuă ministrul agriculturii, este să comunice, cel mai târziu în luna octombrie, pierderile înregistrate iar comisiile de constatare se vor deplasa la fața locului.

Pentru a limita efectele secetei în anii următori, Daea vine cu set de măsuri. Una din ele constă în ”construirea sistemului de irigații de la țară”, care va fi dublat și de investiții efectuate în sistemele care previn căderea grindinii cât și în dezvoltarea unpor tehnologii care să stimuleze precipitațiile.

Ministerul Agriculturii a dezvoltat un program interministerial cu cei de la  Investiții și proiecte Europene prin care se vor accesa fonduri, Astfel, ”până în 2027 să fie protejată toață țara.

Suprafața de teren agricol care este protejată în prezent numără aproximativ 2 milioane de hectare, susține Ministrul Agriculturii Petre Daea.