Infofinanciar > Info > Exclusiv! Misterul din spatele noilor propuneri la șefia Parchetului General și DNA. Cristoiu: „O mare umilință”
Info

Exclusiv! Misterul din spatele noilor propuneri la șefia Parchetului General și DNA. Cristoiu: „O mare umilință”

Exclusiv! Misterul din spatele noilor propuneri la șefia Parchetului General și DNA. Cristoiu: „O mare umilință”
Foto: Arhiva personala

La podcastul Cristache și Cristoiu, difuzat pe canalul de Youtube HAI România, protagoniștii s-au întâlnit pentru a discuta aniversarea unui an de război în Ucraina. Cu toate acestea, știrea zilei ține de, conform celor doi, propunerile ministrului Justiției pentru șefia Parchetului General și a Direcției Naționale Anticorupție, care nu a putut fi evitată.

Ministerul Justiției a anunțat printr-un comunicat de presă că pe data de 20, 21 și 24 februarie 2023 s-au desfășurat la sediul instituției interviurile pentru funcțiile de Procuror General al PÎCCJ, Procuror Șef al DNA, dar și Procuror șef al DIICOT. Propunerile ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, pentru primele două funcții enumerate sunt: Alex Florin Florența și Marius Ionuț Voineag.
Se pare că șefii anteriori ai celor două instituții, Crin Nicu Bologa la DNA și Gabriela Scutea la Parchetul General, nu își vor prelungi mandatele, chiar dacă au candidat la concursurile respective. Cătălin Predoiu a folosit o exprimare vagă în ceea ce privește condițiile concursului, iar Cristache și Cristoiu sunt de părere că totul a fost subiectiv și că ar fi vorba despre o execuție politică.

Misterul din spatele noilor propuneri

Una dintre principalele întrebări fără răspuns speculate de cei doi a ținut de candidatura foștilor șefi de la DNA și Parchet. Dacă patru ani de zile și-au făcut treaba și nimeni din Guvern nu s-a plâns de ei, ce s-a schimbat? De ce au fost acceptați la concurs ca după să piardă amândoi în fața unor persoane cu mai puțină experiență?

„Avem un șef la DNA și o șefă la Parchet, ei au muncit patru ani, nimeni din conducerea partidului și statului nu a avut o problemă cu ei. La acest concurs s-au mai înscris câte un candidat (pentru fiecare post n.r.), iar toți erau siguri că era un teatru”, spune Ion Cristoiu. „Eu nu am văzut chestii mai umilitoare, îi spui omului să nu mai candideze, e mai rău decât să demisionezi din motive de sănătate. A fost mâna lui Iohannis. Există și varianta ca la CSM să-i răstoarne și să vină înapoi”, continuă gazetarul.

„A măcelărit legile justiției, a distrus Curtea Constituțională, a dinamitat legile justiției nici cum spera Dragnea să o facă”, spune Ionuț Cristache despre Cătălin Predoiu. „Voineag lucra la Parchetul General sub Scutea. Florența era de la Timișoara, a lucrat până acum la DIICOT Timișoara. Voineag, de la DNA care trebuie să lupte cu anticorupția, a primit 500.000 de lei donații la botezul copilului”, continuă jurnalistul.

Un concurs umilitor pentru foștii șefi

„Am un șef al DNA care e de patru ani, Bologa, care anunță că se înscrie la concurs. Deodată, de la Timișoara, se înscrie unu, doar el singur. Eram toți convinși că i s-a dat ordin să se înscrie. Eu vreau să subliniez ciudățenia. Un om, Predoiu, care îl știe pe Bologa, deodată zice la concurs, care e un proiect de management, este clar că este o modalitate de a le da un picior în fund, într-un stil umilitor. Nu există o mai mare umilință, le-a zis să candideze. Vă dați seama cum și-au bătut joc de ei?”, spune Ion Cristoiu. „E vorba de un examen strict subiectiv. Nu e unul de matematică să-i spună lui Bologa: Îmi pare rău, a venit unul mai bun. De ce era mai slab proiectul de management al lui Bologa decât cel al celui de la Timișoara? El era de la DIICOT, nu de la DNA. Nu văd care e motivul pentru care ei nu mai sunt, au pierdut concursul și ceilalți au câștigat. Nici măcar nu erau adjuncții lor”, a continuat gazetarul.