Infofinanciar > Info > Scene dramatice la DNA! Victor Pițurcă a leșinat când i-a fost încătușat fiul! Judecătorii au respins arestul preventiv
Info

Scene dramatice la DNA! Victor Pițurcă a leșinat când i-a fost încătușat fiul! Judecătorii au respins arestul preventiv

Victor Pițurcă la DNA
Sursă foto: Octav Ganea - Inquam Photos

Fiul fostului selecționer al naționalei de fotbal a României, Victor Pițurcă, Alexandru, a fost eliberat marți noapte de procurorii DNA alături de șeful Romarm, Gabriel Țuțu. Cei doi au fost acuzați de anchetatorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție că ar fi săvârșit fapte de corupție în dosarul „măștilor de protecție de la MApN”.

Inițial, procurorii DNA au cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor două persoane, însă instanța a stabilit din oficiu ca Alexandru Pițurcă și Gabriel Țuțu să fie plasați sub control judiciar pentru 30 de zile.

Astfel, cei doi sunt obligați, potrivit legii, să respecte mai multe indicații ale judecătorului. Dacă nu vor face acest lucru, amândoi riscă  înlocuirea actualei pedepse cu una mai severă.

Decizia nu este una definitivă și poate fi contestată, inclusiv de DNA.

Atât Gabriel Țuțu, cât și Alexandru Pițurcă, și-au petrecut 24 de ore după gratii, sub puterea unor ordonanțe de reținere, scrie România TV.

Au dat un tun financiar

Procurorii DNA susțin că fiul lui Victor Pițurcă, Alexandru, și șeful Romarm, Gabriel Țuțu, și-ar fi propus ca din tranzacția măștilor de protecție neconforme să obțină un profit de aproximativ 750.000 de euro.

„Se remarcă faptul că, iniţial s-a discutat de un profit de 750.000 euro provenind dintr-o eventuală achiziţie de 5 milioane de măşti, în fapt realizându-se importul unui număr mai mic de măşti din această categorie suplimentat de alte produse (goggles – ochelari de protecţie şi face shield – vizieră de protecţie), urmărindu-se în final realizarea profitului stabilit iniţial. Din analiza documentelor contabile existente la dosarul cauzei rezultă fără niciun dubiu că a fost realizat profitul stabilit în condiţiile de mai sus”, au menționat anchetatorii DNA în documentul ordonanței de reţinere a celor doi.

60% pentru familia Pițurcă

DNA a mai dezvăluit, prin intermediul actelor analizate, că 60% din profitul obținut din această „afacere” a ajuns la familia Pițurcă.

„Analizând datele ce rezultă din înscrisurile financiar – contabile rezultă faptul că în urma derulării contractului cu UM 02464, raportat la valoarea mărfurilor achitate de Victor Piţurcă a rezultat un profit financiar total de 3.712.506, 17 lei ( echivalent 767.919,36 euro, la cursul de 4,8345 lei/euro)”.

Din totalul profitului de peste 718.000 de euro (încasat de firma lui Alexandru Pițurcă), peste 60% a revenit lui Victor Piţurcă şi fiului său.

„Concluzionând, cote le procentuale din profit ale participanţilor la infracţiunile cercetate sunt următoarele:

– inc. TUTU GABRIEL – 50.000 lei ( 1,439 %);
– suspectul (…) – 510.800 lei fără TVA. incasaţi de la SC lnterarms Impex SRL din care a transmis suspectului TUTU GABRIEL suma de 50.000 lei, rezultându-i un profit net de 460.800 LEI (13,26 %) echivalentul sumei de 95.314 EURO;
– suspectul (…) şi inc. (…) (prin SC Interarms lmpex SRL) – 1.381. 798,46 lei din care a achitat către (…) suma de 607.852 lei – cu TVA., rezultându-i un profit net de 773,946,46 lei (22,28 %);
– inc. PIŢURCĂ VICTOR şi PIŢURCĂ VICTORIO ALEXANDRU ( prin SC PAV GREEN ENERGY SRL) – 3.473.241, 17 lei din care a achitat către SC Interarms lmpex SRL suma de 1.381.798,46 lei rezultându-le un profit net de 2.091.442,71 lei (60,2 %)”, au mai precizat cei de la DNA.

Dezvăluirile avocatului lui Victor Pițurcă

Avocatul lui Victor Pițurcă, Iancu Toader, a oferit mai multe detalii despre dosarul penal în care sunt implicați fostul selecționer al naționalei de fotbal a României și fiul acestuia în cadrul emisiunii Punctul Culminant de la România TV.

În primul rând, Toader a dezvăluit că a fost chemat de urgență marți seară la Tribunal, după ce Alexandru Pițurcă a fost transportat în secret în fața judecătorilor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Acest lucru s-a întâmplat, spune avocatul, chiar dacă fiul fostului selecționer avea mandat de reținere pentru 24 de ore care expira în cursul zile de miercuri.

De asemenea, Iancu Toader a explicat de ce Victor Pițurcă a fost rechemat la DNA pentru o nouă audiere după ce a fost pus în libertate sub control judiciar

„Probabil că Parchetul având acest drept discreționar a luat hotărârea că trebuie să îl cheme din nou, eventual să îi aducă la cunoștință măsura procesuală care se impunea sau să îl audieze raportat la noile elemente care au reieșit din această audiere, care a durat destul de mult. Victor Pițurcă și-a menținut poziția și a precizat clar că își susține nevinovăția. A spus clar că evident s-ar fi prezentat în orice situație deși s-a simțit foarte rău și că va da o declarație la momentul în care va lua la cunoștință tot materialul probatoriu, având în vedere calitatea pe care o are acum, de inculpat. Nu ar fi o situație de negare, ci doar de respectare a unui drept procedural, dânsul urmând ca ulterior să își formuleze o apărare față de ce se întâmplă acolo, menținându-și chiar poziția de nevinovăție”, a menționat avocatul Iancu Toader.

„Nu este nicio faptă penală”

Totodată, reprezentantul în justiție al lui Victor Pițurcă a mărturisit că fostului selecționer nu i s-a cerut în mod direct să facă un denunț sau să semneze un acord de recunoaștere al vinovăției.

„Nu, față de mine cel puțin, nu! Și nici față de dânsul. Noi ne-am făcut apărarea, ne-am prezentat și ne-am susținut poziția participând și la celelalte acte de procedură. Absolut nu, au fost doar dezbaterile aferente cu argumentele avocaților și poziția pe care a avut-o Parchetul prin întrebările pe care le-a adresat.”, a mai spus Toader.

În discursul său, avocatul a mai precizat că nu înțelege de ce Victor Pițurcă a fost arestat pentru 24 de ore dacă ulterior procurorii DNA nu au propus reținerea preventivă a acestuia pentru 30 de zile.

„Nu pot să știu care a fost rațiunea Parchetului și nu sunt de acord cu teza asta pe care au îmbrățișat-o în ordonanța respectivă pentru că din punctul meu de vedere nu are niciun amestec. Nimic din ceea ce s-a vehiculat în presă nu este real despre ceea ce s-a spus că ar fi făcut. Este o situație care din punctul meu de vedere nu impunea o astfel de măsură raportat la persoana dânsului, la data la care se pretinde că s-ar fi petrecut faptele și raportat la circumstanța de cauză. De fapt nu este nicio faptă penală din punctul nostru de vedere”, a mai transmis Iancu Toader.

I s-a făcut rău

În plus, avocatul lui Victor Pițurcă a confirmat informația potrivit căreia, Alexandru Pițurcă a fost încătușat în fața tatălui său.

„Adevărul este că nu știu de unde știți, dar nu aș putea să mint că și domnul Pițurcă și fiul său au fost acolo atunci când a avut acest tratament. Asta e procedura, nu fac niciun comentariu, am rămas și eu surprins, mi-am făcut treaba”, a spus acesta.

Iancu Toader a mai dezvăluit faptul că lui Victor Pițurcă i s-a făcut rău în momentul în care și-a văzut fiul încătușat.

„Orice părinte cred că în situația asta ar fi avut aceiași trăire.”, a mai menționat avocatul.