Infofinanciar > Esential > Exclusiv! Ion Cristoiu, despre „schimbarea la față” a Moldovei: „Este în strânsă legătură cu vizita lui Biden”
Esential

Exclusiv! Ion Cristoiu, despre „schimbarea la față” a Moldovei: „Este în strânsă legătură cu vizita lui Biden”

Ion Cristoiu Sursa foto: Captură de ecran podcast Hai România
Sursa foto: Captură de ecran podcast Hai România

Ion Cristoiu a fost prezent în podcastul „Cristache și Cristoiu”, moderat de jurnalistul Ionuț Cristache, de pe canalul de YouTube, Hai România. Vizita lui Joe Biden din Kiev a fost subiectul de discuție al celor doi, vizită care este în legătură și cu schimbarea de comportament a regimului de la Chișinău.

Ion Cristoiu a spus că această schimbare a atitudinii regimului Maiei Sandu este în legătură strânsă cu vizita președintelui american în Kiev, Ucraina. Mai mult, această vizită reprezintă un semnal pentru Europa, care deja este obosit de un an de conflict.

„Această schimbare este în strânsă legătură cu vizita. În momentul de față, avem de a face cu o oboseală mediatică planetară. Războiul a intrat în această fază de război de poziție, e obositor. Din nenorocire pe noi ne pândește un mare pericol . Klaus Iohannis și gașca, el știe, Hellvig știe. Americanii au nevoie de o înviorare a războiului. Teza pentru care americanii și occidentalii s-au implicat până la gât a fost faptul că ucrainenii ne apăra și rușii vor să ne cucerească”, a spus jurnalistul în cadrul podcastului.

„Maia Sandu face jocurile americanilor”

Se pare că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a ales „să facă jocurile americanilor”, conform lui Cristoiu. Acesta a spus că pentru media era nevoie de o țară mai slabă, mai ales că în tot acest conflict „Ucraina este eroul”.

„Dacă termină Ucraina, ne vine rândul. Atunci, au ales, și atunci doamna( nr. Maia Sandu) face jocurile americanilor, dar și cu știința noastră, au ales o victimă mai fragilă decât Ucraina. Pentru a face ca fătucele de pe planetă să bocească trebuie să fie victima rușilor o țară de doi lei. Ucraina în acest război e eroul. Aveau nevoie de o victimă, de fragila Moldovă. Noi asistăm, la ora actuală, la tot ce face acum echipa Maiei Sandu, care este  ce a făcut Zelenski înainte de război. Provocările. Și el s-a străduit din răsputeri. Într- o săptămână ei sunt într-o agresivitate rară, pentru a-i atrage pe ruși. S-a pus la cale o narațiune care va fi dejucată de ruși, și anume atragerea lor  împotriva Moldovei. De acum atragerea Moldovei într-un turbion din ăsta înseamnă atragerea României”, a spus acesta.

De asemenea, la o săptămână după ce Natalia Gavriluță, prim-ministrul Moldovei, și-a dat demisia, atitudinea oficialilor de la Chișinău s-a schimbat.

„Ceea ce fac ei la ora actuală. Toată lumea se miră. Într-o săptămâna, ei au devenit mai mult decât imprudenți. Ce rost are? Însurățelul nostru trabucel( nr. Aurescu)a declarat ministru de Externe, care este și ministrul PSD cu acordul lui Iohannis, Uniunea Europeană să facă niște sancțiuni suplimentare pentru destabilizarea Moldovei. Care destabilizare?”, a spus acesta.

Ucraina, pionul Occidentului

Joe Biden a fost prezent astăzi la Kiev și s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Ion Cristoiu a spus că acesta este un semnal pentru o Europă care deja s-a săturat de acest conflict, mai ales că războiul nu pare să aibă sfârșit. Oficialii occidentali încearcă să înfrângă Rusia, însă fără a pierde mare lucru.

„Occidentul încearcă să înfrângă Rusia fără a pierde mare lucru. Pentru Occident se luptă ucrainenii. 50 de răniți pe zi la Bahmut. Partea aia s-au semănat bombe. Occidentul față de  Primul Război Mondial nu e bombardat, nu e cucerit de ruși, nu e pe front. Dacă pot cu un minim efort și cu mai mult de dat din gură să-și rezolve, să înfrângă Rusia e bine, dacă nu reușesc iarăși bine”, a spus acesta în timpul podcastului.