Esential

EXCLUSIV! Mihai Găvan, Total Soft: „Doar 25% din job-uri se pretează la ceea ce vor oamenii”

EXCLUSIV! Mihai Găvan, Total Soft: „Doar 25% din job-uri se pretează la ceea ce vor oamenii”
Credit imagine: arhivă personală

Astăzi, 22 septembrie 2022, Revista Capital a organizeazat Forumul Top Angajatori. În cadrul acestuia au fost dezbătute unele dintre cele mai importante teme, aspecte și probleme cu care se confruntă piața forței de muncă din România, având în vedere criza cu care se confruntă la momentul actual. Unul dintre principalele subiecte abordate a fost rentabilitatea forței de muncă.

Acest eveniment a fost structurat pe mai multe paneluri reprezentative. Aici au fost atinse subiecte precum: criza forței de muncă din România, legislația din domeniul muncii, taxarea muncii, reziliența forței de muncă și rentabilitatea acesteia.

Școlarizarea forței de muncă în domeniu IT

Unul dintre speakerii forumului a fost Mihai Găvan, Global Strategic Alliances Director Total Soft. Acesta a vorbit în panelul destinat rentabilității forței de muncă, unde a ridicat problema școlarizării din domeniul IT.

“S-a făcut un studiu la nivel global că doar 25% din job-uri se pretează la ceea ce vor oamenii. Revenind la ceea ce înseamnă IT și ce poate face statul în acest domeniu. Dacă ne uităm pe termen lung statul a avut un impact destul de bun. Dacă mă întrebați pe mine, politica statului de a nu taxa zona de IT a fost una favorabilă. Nu cred că poate interveni statul la nivelul școlarizării, deoarece este un proces complicat. La IT, tehnolozia în care se dezvoltă este perisabilă, se consumă foarte rapid. Atunci este foarte greu ca stat să reușești să poți să intervii.”, a declarat Mihai Găvan în cadrul forumului Capital.

Același Mihai Găvan a subliniat faptul că școlarizarea poate fi asigurată de companiile care activează în acest sector.

“Avem tendința de a aștepta statul să vină pe un cal alb și să schimbe. Eu mă gândesc ce aș putea face eu în această zonă. Toate companiile au programe de formare. Am putea să facem noi niște școli, să luam top 100 companii din IT și să facem școli pentru oamenii ce doresc să intre în zona de IT. În prezent studenții care ies de pe băncile facultătii nu au cunoștinte actualizate. Nu e ok să înveți baza programării timp de 4 ani.”, a mai spus Mihai Găvan, Global Strategic Alliances Director Total Soft

Tehnologia Blockchain

Mihai Găvan a discutat împreună cu ceilalți 5 speakeri ai panelului de rentabilitate a forței de muncă inclusiv despre tehnologia blockchain și a povestit cât de populară a devenit odată cu apariția valului Crypto.

“Blockchain-ul este o tehnologie apărută în anii 90. Abia acum de curând cu zona de crypto a fost făcută populară. Nu mă așteptam ca cineva să vină și să-mi ceară salariul într-o criptomonedă. Ceea ce nu ne dăm seama este că tehnologia de tip blockchain este printre noi, iar valul pe care îl va crea nu va mai putea fi oprit.”