Esential

EXCLUSIV! Maurer, despre grandomania soților Ceaușescu: „Era un fel de regat al comunismului”

EVZPLAY

Invitat la podcastul EVZ Play, găzduit de Ionuț Cristache, Jean Maurer a prezentat publicului câteva scene din viața privată care i-a avut ca protagoniști pe Nicolae și Elena Ceușescu. Cuplul dictatorial a avut mari probleme în percepția realității. Înconjurați de o nomenclatură străină de termenul responsabilitate, cei doi comuniști din Primăverii și-au asumat titulaturi cu mult peste puterea lor de înțelegere. Elena Ceaușescu devine ”savant de renume mondial” iar Nicolae Ceaușescu trece în posteritate ca fiind cizmarul transformat peste noapte în ”cel mai iubit fiu al poporului”.

După o scurtă prezentare a parcursului academic, Maurer, clarifică în linii mari de unde a pornit grandomania ceaușistă, trecută în literatura de specialitate drept ”cultul personalității”.

Ceaușescu devenise un „păun”

Aflăm de la Maurer că de vină ar fi întregul eșalon doi al Partidului Comunist Român (PCR), prin „slugărnicia” de care au dat dovădă „aparatnicii” lui Ceaușeascu în fața acestuia. Prea puține erau personalitățile care au avut curajul de a se opune secretarului General al PCR.

Cel din urmă, după o vizită în China, a fost impresionat de ceremoniile de la Beijing sau de la Phenian, defilările armatei sau scenografia pusă la cale de „autoritățile chineze” care l-au impresionat pe liderul comunist de la București.

„Până în 1974, când a ieșit taică-miu la pensie, eșalonul doi, după părerea mea, poartă vina cea mai mare, exista o anumită slugărnicie în neamul românesc, o citim și în proverbele populare „Capul plecat sabia nu-l taie” .Ceaușescu s-a născut cu ieșirile în public pe care le-a organizat, taică-miu cu intenție bună, dar devenise ca un „păun”. A avut un rol eșalonul doi, toate aceste exagerări pe stadioane, acrobații, coregrafii au fost inventate de eșalonul doi, și sigur că toate lucrurile astea n-au avut decât să potenteze acest lucru”, a declarat Jean Maurer.

Declicul cultului personalității

Acesta își continuă apologia și consideră că vizita delegației comuniste în Coreea de Nord și China anului 1971 a creat un declic în mintea dictatorului care pune punct programului de liberalizare început în 1965, prin anunțarea tezelor din Iulie 1971. Au fost criticate manifestările burgheze, muzica decadentă și emisiunile de televiziune care au propagat idei străine spiritului comunist.

O primă manifestare care avea să marcheze debutul cultului personalității s-a consumat în decembrie 1971 când, în Piața Avitorilor din București a fost organizată, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, o defilație la care au participat peste 150.000 de persoane.

Tmp de trei ore prin fața tribunelor au mărșăluit în coloane distincte, armata, gărzile patriotice, tinerii care se aflau în pregătire pentru apărarea patriei. „ A fost impresionat (Ceausescu) de armată, de defilare, atunci a fost momentul când cultul personalității a luat o întorsătură efectiv grotescă, depășea rangul si nivelul unui prim secretar de partid, Era un fel de rege, regat al comunismului și lucrurile au deraiat. Taică-miu n-a reușit să-l pondereze” a subliniat Jean Maurer.