Info

Fiori de pe vremea comunismului! Primul municipiu din România care a stins luminile

energie-electrica-liberalizare
Credit imagine: infofinanciar.ro

Nici nu am ieșit cu bine din isteria restricțiilor impuse de Covid, semnele purtării măștii încă se observă pe chipurile românilor, iată-ne suntem nevoiți să o luăm de la capăt, dar de data asta resctricțiile impuse țin de consumul energiei electrice. Ursula von der Leyen a îndemnat statele europene să recurgă la tot felul de modalități prin care să se reducă risipa de energie. Se pare că acest îndemn a străbătut continentul european, numai decât, și a ajuns și la urechile unui gospodar, administrator de urbe din frumoasa noastră țară.

Potrivit celor de la romaniatv.net, primarul unei localități din România s-a conformat Comisiei Europene și a anunțat faptul că va implementa restricțiile energetice, prin urmare cei care vor dori să se plimbe noaptea prin localitatea respectivă ar fi bine să aibă asupra lor și o lanternă, pentru că primarul va stinge luminile pe durata nopții.

Deși este greu de crezut, primul oraș iluminat din Europa a fost Timișoara, iată, 138 de ani mai târziu ne aflăm la momentul în care trebuie să dăm uitării progresul și suntem nevoiți să ”spargem becul”, atât consumatorii casnici cât și non-casnici. Un primar care nu face rabat de la proverbul ”Unde-i lege nu-i tocmeală”, este domnul Neghină cel care administrează Oneștiul și care și-a propus să reducă factura la energie cu 15%. Modalitatea pe care o va folosi o explică dânsul pe Facebook, prin urmare:

  România respectă cu strictețe directivele impuse de Comisia Europeană prin Ursula von der Leyen

”Așa cum bine știți, decidenții au stabilit un nou mod de facturare care, odată aplicat, va duce la o creștere a facturii pentru Municipalitate cu aproximativ 3.500.000 lei/an, cost greu de achitat. În acest context, începând cu data de 1 Septembrie 2022, suntem obligați să luam măsuri de reducere a consumului de energie electrică la nivelul Municipiului Onești”

Să nu uităm că România are capacitatea de a produce peste 90% din energia necesară, cu toate astea tarifele au luat-o razna, iar guvernții noștri nu știua pe unde să mai scoată cămașa și să vină cu o soluție sau măcar o explicație. Cum ”mult mai este până departe” suntem nevoiți să o  ascultăm pe Ursula von der Leyen și să facem precum dânsa:

”În întreaga UE sunt introduse modalități inteligente de economisire a energiei. Temperaturile ceva mai ridicate pentru aer condiționat, de exemplu, aduc rezultate impresionante. Bine că state membre precum Spania, Cehia şi Slovenia includ astfel de măsuri în planurile lor. Împreună, economisim energie pentru o iarnă sigură”.

”Poate că este necesar să reducem mai mult iluminatul pe stradă (…) Este o modalitate de a arăta solidaritate este bine să faci un mic sacrificiu”,  ține să completeze Josep Borrell, reprezentant al Comisiei Europene.

Mai sunt și oameni care-și cunosc drepturile și nu sunt de acord cu ele enunțate de Leyen sau de Borell, unul dintre ei este europarlamentarul Cristian Terheș acesta a declarat:

„Ursula von der Leyen e responsabilă direct pentru creșterea prețurilor la energie, combustibil și mâncare în UE ca urmare a obiectivelor și mijloacelor utopice de combatere a emisiilor de carbon”. I se mai alătură și analistul Ilie Șerbănescu, acesta din urmă a ținut să precizeze și el câteva lucruri, cum ar fi:

„Suntem singura țară din UE care a aplicat prostia, înfumurarea de la Bruxelles, de a combina un obiectiv – decarbonizarea, deci renunțarea treptată la sursele energetice fosile, cu liberalizarea. Acestea sunt două obiective antinomice. Puse împreună, duc la dezastru.

Cel mai mare dezastru se consemnează în România tocmai din cauza faptului că noi avem resursele noastre, dar pe care nu noi le controlăm. Și atunci, noi am scos din uz ce era producție posibilă din resurse fosile, dar nu am pus în loc nimic sau am pus ceva care nu ajunge”, potrivit romaniatv.net