Esential

EXCLUSIV! Ce fobii avea Ceaușescu? Maurer: „Îi era frică să nu fie otrăvit”

EVZPLAY
FOTO: EVZPLAY

Invitat la Podcastul lui Ionuț Cristache, Jean Maurer, doctor în fizică și premiat al academiei Traian Vuia, a relatat într-o notă ușor umoristică câteva episoade pe care acesta le-a trăit în perioada comunistă. Cei doi au trecut în revistă și subiecte ceva mai importante precum cultul personalității pe care îl dezvoltase Ceaușescu sau sfaturile pe care le-a primit Maurer, de la „savantul de renume mondial” Elena Ceaușescu.

De asemenea, Maurer a pus capăt anumitor zvonuri lansate de controversatul Mihai Pacepa, potrivit căruia nomenclatura comunistă avea obiceiul de a ”subtiliza” piese de argintărie din cadrul hotelurilor sau a vizitelor oficiale la care aceștia participau.

Nicolae Ceaușescu se temea că ar putea fi otrăvit

Dialogul dintre cei doi este deschis de Maurer prezentându-și activitatea de cercetare, acesta este doctor în fizică și premiant al Academiei Traian Vuia. Datorită funcției de premier pe care a deținut-i tatăl acestuia, Ion Gheorghe Maurer, poate unul dintre cei mai longevivi politicieni din perioada comunistă, Jean a lucrat la Institutul de Cercetare Fizică de la Măgurele sub îndrumarea lui Valentin Ionel Pop, cel care avea să devină și președintele Academiei.

Un prim moment amuzant pe care îl prezintă Maurer face trimitere la ”bătăia” pe care a primit-o acesta de la mama sa, cea care l-a altoit chiar și la vârsta de 24 de ani din cauza faptului că și-a permis să răspundă obraznic. Se pare că ”papara” pe care încasat-o a fost una zdravănă din moment ce obiectul folosit pentru corectarea tonului a fost o lampă.

Trecând la chestiuni ceva mai serioase, Maurer nu a negat faptul că fostul lider comunist, Nicolae Ceaușescu, se temea că ar putea fi otrăvit, în aceste condiții toate alimentele care soseau la gospodăria de partid erau atent verificate, analizate în prezența unui bucătar, după care se sigilau cu plumb și desfăcute la reședința nomenclaturii comuniste.

Maurer: „dacă s-ar fi intamplat ca unul sa fie prins cu vreo furculiță de argint ar fi fost condamnat”

„Alimentele care veneau de la gospodăria de partid, căci Ceaușescu, taică-miu mai mulți se aprovizionau astfel, erau cu bucătar verificate, analize,  erau sigilate cu plumb și desfacute acasă. Alimentele le primeau Ceaușescu și taicămiu. Totul trebuie sa fie verificat, analizat”.

De asemenea, cuplul prezidențial avea foarte mare grijă atunci când erau nevoiți să se deplaseze în străinătate, Maurer susține în această privință că „Erau foarte multe lucruri aduse de acasă, câteodată aveau câteodată nu. Avionul pleca burdușit cu de toate, foarte multe lucruri erau aduse special pentru Ceaușescu. Dacă nu încăpeau într-un avion se trimiteau cu altul. Taică-miu a fost mai relaxat pe subiectul ăsta”.

Cât despre calitatea delegației care îl însoțea pe Ceaușescu în vizitele externe, Maurer nu neagă faptul că erau ceva mai „primitivi”, sau „needucați”, dar dezminte faptul că aceștia ar fi furat anumite lucruri din hoteluri sau din locurile în care erau cazați oficialii comuniști, așa cum afirma Pacepa în cartea sa, „Orizonturi Roșii”.

„Eu nu cred, pentru că aceia care mergeau în delegație erau oameni care aveau o anumită ținută, chiar dacă erau mai primitivi, needucati, nu erau hoți de buzunare, suți de portofele, plus că dacă s-ar fi intamplat ca unul sa fie prins cu vreo furculiță de argint ar fi fost condamnat”, specifică Jean Maurer.