Infofinanciar > Esential > EXCLUSIV! Ion Sterian, directorul Transgaz, explică rolul României în Coridorul Sudic: „Vom asigura securitatea gazelor în Europa de Est și Centrală”
Esential

EXCLUSIV! Ion Sterian, directorul Transgaz, explică rolul României în Coridorul Sudic: „Vom asigura securitatea gazelor în Europa de Est și Centrală”

Ion Sterian, director Transgaz, sursă foto Inquam Photos / Octav Ganea
sursă foto Inquam Photos / Octav Ganea

Încă un pas către independența Europei față de gazul rusesc a fost făcut vineri la Baku, în Azerbaijan, când Romgaz, în calitate de trader, a semnat cu Socar un acord pentru livrarea de gaze naturale în România. Este vorba despre 1 miliard de mc de gaze naturale azere, din Marea Caspică, acord care intră în vigoare la data de 1 aprilie 2023 cu livrări până la 31 martie 2024.

În contextul în care acordul a fost semnat în timpul unei vizite oficiale a președintelui Klaus Iohannis și a ministrului Energiei, Virgil Popescu, la Baku, Ion Sterian, directorul Transgaz, explică importanța strategică României în Coridorul Sudic.

Rolul Transgaz în crearea Coridorului Sudic

Coridorul Sudic are rolul de a înlocui volumele de gaze naturale rusești care erau transportate în anii trecuți prin Cordului Transbalcanic, adică din Rusia prin Ucraina și Moldova. România primea gaze prin intermediul acestui coridor prin Isaccea și Negru Vodă. În acest coridor, una dintre conducte era dedicată pentru Turcia, cu o capacitate de 14 miliarde de mc de gaze. Inițiativa directorului Transgaz și a omologilor săi a fost de a folosi conducta de tranzit 2, care mergea direct în Turcia, pe sens invers, pentru a aduce gaze spre Europa. Așa a fost creat acest coridor, care se conectează la TANAP, Gazoductul Trans Anatolia.

„Odată cu finalizarea construcției Turkstream 2 în Bulgaria și Serbia și devenind funcțional de la 1 ianuarie 2021, transportul de gaze pe Coridorul Transbalcanic, pe traseul clasic, cum veneau gazele din Rusia, s-a oprit. Atunci, în primăvara – vara anului 2021 ne-am gândit să transformăm Coridorul Transbalcanic. Am mers în delegații la Baku să le povestim la azeri despre ce e vorba, iar ulterior la turci. După am discutat cu bulgarii și am operaționalizat acest coridor, care în etapa asta, acum, se pot transporta prin el 3,5 miliarde de mc gaze naturale prin Negru Vodă și 1,5 miliarde mc prin Ruse-Giurgiu”, explică Ion Sterian.

Directorul Transgaz a purtat după discuții cu omologii săi din Slovacia, Ungaria și Polonia, în cadrul cărora le-a explicat de existența acestui coridor care este funcțional. După ce bulgarii vor finaliza gazoductul de 63 de kilometri care este în construcție se vor putea aduce gaze naturale azere în Europa, din Marea Caspică, cu un volum de 15 miliarde de mc, deci mai mare decât era inițial în Coridorul Transbalcanic.

„Memorandumul este funcțional. Sunt 16 țări în coridorul sudic și putem aduce gaze din Azerbaidjan, este operațional. În etapa a doua se mai construiesc 63 de kilometri, putem ajunge până la 15 miliarde mc de gaze. Aici este vorba despre gazele din zona Mării Caspice și gazele lichefiate care pot veni din Turcia, care are 6 terminale LNG cu capacitate de 60 miliarde mc”, explică directorul Transgaz.

Consumul de gaze naturale al României se va dubla în următorii ani

Vineri Romgaz a semnat, în calitate de trader, un contract cu Socar pentru 1 miliard de mc de gaze cu livrare până la 1 aprilie 2024. Ion Sterian explică faptul că România are suficiente gaze, iar rolul nostru în acest acord este de țară de tranzit, care să ofere securitate energetică în regiune. Totuși, directorul Transgaz anticipează că în următorii 3 – 4 ani consumul de gaze naturale al României se va dubla.

Consumul României de gaz va crește odată cu extragerea gazelor din Marea Neagră. La Mintia centrala electrică de 1.600 MW va consuma 2,5 miliarde mc de gaze, se va finaliza centrala de la Iernut cu consum de 1 miliard mc gaze pe an, se vor finaliza centralele pe gaze de la Turceni și Ișalnița, încă 1,5 miliarde mc de gaze, deci s-au făcut 5 miliarde mc.

Consumul va crește și prin programele guvernamentale, programele europene, programul Anghel Saligny de racordare a localităților la gaze. Practic, consumul României se va dubla, va ajunge în 3-4 ani la 17-18 miliarde de mc gaz”, explică Ion Sterian.

Producția României de gaze naturale se va dubla datorită Neptun Deep

Producția României este astăzi de 9,3 miliarde mc, în prima fază va scădea, va ajunge în jurul a 8,5 – 9 miliarde de mc, iar gazele care vin din Marea Neagră, exact 8-9 miliarde de mc, vor acoperi integral necesarul de consum al României. Acest coridor va fi unul de tranzit care va aduce prestigiu României și securitatea gazelor pentru țările din estul Europei, Republica Moldova și Ucraina, dar și centrul Europei: Ungaria, Slovacia, Polonia, Austria, Cehia, etc.

România este într-o poziție foarte privilegiată astăzi pentru că am investit foarte mult în infrastructura de transport gaze. Se văd rezultatele investițiilor în infrastructura de transport gaze și rolul României în regiune, ca un hub important care poate să asigure securitate energetică și aprovizionarea cu gaze din surse diversificate pentru țările anterior menționate”, explică Ion Sterian.

Klaus Iohannis pune accent pe investițiile făcute de Transgaz

Președintele Klaus Iohannis a pus accent, în timpul unui discurs susținut la Baku, pe investițiile pe care România le-a realizat în domeniul transportului de gaze naturale. Transgaz a jucat un rol esențial pentru că a colaborat cu Grecia, Bulgaria și Ungaria pentru a dezvolta Coridorul Vertical.

„Memorandumul de Înţelegere actualizat şi semnat de cele patru companii în decembrie 2022 va permite un flux de gaze bidirecţional între sudul şi centrul Europei, prin România, îmbunătăţind securitatea furnizării în toată regiunea. (…) Începând din ianuarie 2022 şi ca urmare a investiţiilor făcute de operatorul român de furnizare a gazului, conducta de gaz Trans-Balkan poate opera în regim de flux invers. Acest lucru oferă o alternativă pentru lanţul de furnizare a volumelor de gaze din Azerbaidjan, prin Turcia, Bulgaria şi România, dar şi mai departe pentru pieţe în aval. (…) Conducta de gaz care conectează reţeaua românească de gaz cu capitala Chişinău a fost dată în folosinţă în octombrie 2021 şi este acum pe deplin funcţională. Conducta poate transporta suficient gaz pentru a acoperi consumul anual al Republicii Moldova pe malul drept”, a declarat Iohannis, conform Agerpres.