Infofinanciar > Info > Vom avea gaze și iarna viitoare! Șeful Transgaz, Ion Sterian, întâlnire de succes în Emirate
Info

Vom avea gaze și iarna viitoare! Șeful Transgaz, Ion Sterian, întâlnire de succes în Emirate

Foto: iarullumina.ro

O veste foarte bună vine dinspre Abu Dhabi, orașul care găzduiește președinția Emiratelor Arabe Unite. Ion Sterian, diretorul general al Transgaz, aflat aici într-o călătorie de afaceri, spune că vom avea gaze și iarna viitoare.

Mesajul lui Sterian vine după întâlnirea sa cu Ahmed Mohamed Alebri, CEO-ul interimar al ADNOC Gas, companie de prelucrare, exploatare și comercializare a gazelor naturale la scară mondială, specializată în lichide din gaze naturale, produse de gaze asociate și exporturi de gaze natural lichefiate GNL.

Înțelegem din mesajul directorului general al Transgaz că există premise foarte bune pentru semnarea unui contract pentru livrarea de gaze către România, ceea ce ar însemna că nu vom exista hiatusuri în aprovizionarea României pe perioada friguroasă.

Sterian Abu Dhabi

Sterian Abu Dhabi

Cum stă Transgaz

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz a afişat un profit net consolidat în creştere cu 33% după prima jumătate a acestui an, la 177,278 milioane de lei, şi o cifră de afaceri în urcare cu 47,48%, la 1,178 miliarde de lei, potrivit Raportului transmis marţi Bursei de la Bucureşti.

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Veniturile din exploatare înainte de activitatea de echilibrare şi de construcţii s-au situat la 703,921 milioane lei, în creştere cu uşoară faţă de perioada similară a anului trecut, iar cheltuielile de exploatare înainte de activitatea de echilibrare şi de construcţii au fost de 667,242 milioane lei (plus 17%).

Veniturile din activitatea de echilibrare s-au cifrat la 540,476, în urcare cu 280%, similar cu cheltuielile cu gazele de echilibrare.

Cantitatea de gaze transportate a scăzut la 6,473 miliarde mc (minus 12,2%), faţă de perioada corespunzătoare din 2021.

ADNOC

ADNOC

Vremea ne-a făcut economie de gaz

Vremea neașteptat de caldă de iarna aceasta face ca România să aibă în depozite mai multe gaze decât are nevoie. Importurile de gaze rusești pot deveni, astfel, istorie și în următorul sezon rece.

„Nu am mai importat gaze practic de la începutul lui octombrie”, a declarat directorul Transgaz România, Ion Sterian, într-un recent interviu pentru Europa Liberă.

„Pe 3 ianuarie anul trecut, aveam un consum de peste 55 de milioane de metri cubi, acum avem cu 20 de milioane mai puțin zilnic. Nu ne-am mai confruntat cu astfel de temperaturi. S-a adăugat creșterea eficienței energetice și reducerea consumului industrial”, explică Sterian.

Directorul Transgaz estimează că, după sezonul acesta, vor rămâne în depozite aproximativ 1,3 miliarde de metri cubi de gaze, o cantitate importantă pentru iarna 2024-2025.

La rezerva rămasă de anul acesta se va adăuga excesul de gaze produs de România pe perioada verii față de consumul intern. În 2022, zilnic, consumul de gaze a fost, în medie, de 13 milioane de metri cubi pe zi. În condițiile în care producția este de 25-26 milioane, pot fi depozitate aproximativ 10-12 milioane pe zi.

„Cum sezonul cald este mult mai lung, estimăm că vom avea undeva la 3-3,4 miliarde de metri cubi în depozite la începutul sezonului rece viitor”, a mai explicat Sterian.

Cine este ADNOC

Înființată în 1971, ADNOC este un grup energetic diversificat de top, deținut în totalitate de guvernul din Abu Dhabi. Rețeaua de întreprinderi complet integrate operează de-a lungul întregului lanț valoric al energiei.

ADNOC a început ca o operațiune upstream onshore și offshore în domeniul petrolului și gazelor naturale și s-a extins rapid într-un grup de companii care generează energie pentru viață. Acum ADNOC se ocupă și cu deblocarea de noi resurse de gaze, dublată cu capacități puternice de marketing, aprovizionare și comercializare, creând în cele din urmă noi oportunități economice .

Călătoria ADNOC a început în 1935, când a avut loc primul studiu geologic. În 1937,  fondatorul,  șeicul Zayed bin Sultan Al Nahyan, a condus o expediție de 16 membri ai triburilor în sud-vestul Abu Dhabi, unde s-a născut viziunea sa pentru dezvoltarea resurselor de petrol și gaze ale EAU.

Astăzi, ADNOC alocă  15 miliarde de dolari pentru a avansa și accelera soluțiile cu emisii reduse de carbon, investind în noi energii și tehnologii de decarbonizare pentru a reduce intensitatea noastră de carbon cu 25% până în 2030 și pentru a ne permite ambiția NetZero până în 2050.