Info

Devenim independenți! România a reușit să-și reducă importurile de gaze naturale cu aproape 22% în primele 11 luni ale anului 2022

Gaze
Sursă foto: GdS

Datele Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că, în primele 11 luni ale anului 2022, România a importat o cantitate de gaze naturale de peste 1,958 milioane tone echivalent petrol (tep). Această valoare este însă în scădere cu 21,9% (-550.500 tep) față de aceeași perioadă a anului 2021.

De asemenea, producţia internă de gaze naturale a fost, în același interval de timp, de aproape 6,467 milioane tep, cu 2% (131.600 tep) mai mică decât cea din perioada ianuarie-noiembrie 2021.

Responsabilii din cadrul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză au susținut că, în estimările lor, în 2022, România va avea o producție de gaze de 7,45 milioane tep (în creștere cu 1,9% față de anul 2021), în timp ce importurile vor contabiliza 2,33 milioane tep (în scădere cu 19,6% față de 2021), scrie Economedia.

Depozitele României de gaze sunt la 68%

La începutul acestei săptămâni, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că gradul de umplere al depozitelor de gaze naturale din țara noastră se menține „cu mult peste nivelul de golire prognozat”.

Oficialul a susținut că România are în acest moment înmagazinează 2,3 miliarde metri cubi de gaz, scriu cei de la News.ro.

Virgil Popescu a făcut aceste declarații marţi, 17 ianuarie, la finalul vizitei pe care acesta a făcut-o în judeţul Gorj.

Vom avea suficient gaz pentru iarna viitoare

În contextul unei ierni blânde cu temperaturi ridicate, directorul Transgaz România, Ion Sterian, a susținut că, la începutul următorului sezon rece, țara noastră va avea în depozite o cantitate suficientă de gaz.

„Cum sezonul cald este mult mai lung, estimăm că vom avea undeva la 3-3,4 miliarde de metri cubi în depozite la începutul sezonului rece viitor”, a precizat Ion Sterian, într-un interviu oferit celor de la Europa Liberă.

Șeful Transgaz a spus că, la rezerva rămasă de anul acesta, se va mai adăuga excesul de gaze produs de România pe perioada verii față de consumul intern.

De asemenea, expertul a mai subliniat că țara noastră și-a redus considerabil volumul de gaze importat în ultimele luni, reușind să-și asigure consumul propriu din producția internă și de ceea ce avea strâns în depozite.

„Nu am mai importat gaze practic de la începutul lui octombrie”; „Consumul este undeva la 37 de milioane de metri cubi de gaze.”, a mai spus șeful Transgaz.

Din acest total, spune Ion Sterian, 24-25 de milioane reprezintă producția internă, în timp ce restul este asigurat de ce se extrage zilnic din depozite.

Consumul a scăzut

Pe fondul temperaturilor ridicate din această iarnă, directorul Transgaz a evidențiat faptul că volumul de consum al gazelor naturale din România a scăzut considerabil.

„Pe 3 ianuarie anul trecut, aveam un consum de peste 55 de milioane de metri cubi, acum avem cu 20 de milioane mai puțin zilnic. Nu ne-am mai confruntat cu astfel de temperaturi. S-a adăugat creșterea eficienței energetice și reducerea consumului industrial”, a susținut Sterian.

Pe parcursul anului 2022, zilnic, consumul de gaze a fost, în medie, de 13 milioane de metri cubi pe zi. În condițiile în care producția este de 25-26 milioane, pot fi depozitate aproximativ 10-12 milioane pe zi, a scos în evidență directorul Transgaz, Ion Sterian.