Infofinanciar > Info > Profit în creștere cu 144% pentru Transgaz! Primele nouă luni ale lui 2022 bifează un succes pentru TGN
Info

Profit în creștere cu 144% pentru Transgaz! Primele nouă luni ale lui 2022 bifează un succes pentru TGN

Transgaz - sursa foto - ziarullumina.ro
sursa foto - ziarullumina.ro

Transportatorul național de gaze naturale, Transgaz România, a înregistrat în primele nouă luni ale anului 2022 un profit care se ridică la 273 de milioane de lei. Această sumă este de peste două ori mai mare față de cea de 112 milioane de lei, înregistrată în perioada similară a anului 2021. Procentele arată o creștere cu 16%.

Majoritatea veniturilor au provenit din activitățile de transport intern, în creștere cu 17%, ce reprezintă 955 de milioane de lei, în timp ce transportul internațional de gaze și activitățile conexe au scăzut cu 18%, până la suma de 50 de milioane de lei.

Creșterea profitului

Conform raportului, profitul net a înregistrat o creștere datorită încasării veniturilor din prima licitație pentru rezervările de capacitate. Acestea au fost desfășurate pe punctele de interconectare și pe veniturile financiare mai mari pe seama înregistrării actualizării creanței imobiliare privind  Acordul de concesiune cu rata inflației pentru primele 9 luni ale anului 2022 (13,06%), potrivit antena3.ro.

Simultan, veniturile au cunoscut și o influență negativă din cauza reducerii cantității de gaze transportate, într-un procent de 8%, înregistrând suma de 13 milioane de lei.

Tariful de transport

Per total, tariful de transport volumetric a scăzut în primele luni ale acestui an cu 0,35 de lei/MWh, cu o influență negativă de 35 milioane de lei.

Într-un nivel consolidat, compania Transgaz a raportat un profit net de 266 milioane lei, în urcare cu 152%, şi venituri care însumează 1,1 miliarde lei. Aceste cifre includ și rezultatele Eurotrangaz, societate din Republica Moldova deţinută de Transgaz, şi ale Vestmoldtransgaz, tot din Republica Moldova, controlată de transportatorul român de gaze.

Tot în această perioadă, acțiunile companiei Transgaz au crescut cu 0,2% pe un cumul de 92 milioane de lei.

Capitalizarea societății este controlată într-un procent de 58,5% de statul român prin Secretariatul General al Guvernului și a arătat încasări de 2,7 miliarde de lei, potrivit datelor BVB (Bucharest Stock Exchange).

Grupul Transgaz

„TRANSGAZ” S.A. este operatorul tehnic al sistemului naţional de transport al gazelor şi răspunde de funcţionarea acestuia în condiţii optime de calitate, siguranţă, eficienţa economică şi protecţie a mediului înconjurător.

Conform site-ului Transgaz, compania intenţionează să devină un operator recunoscut la nivel internațional în domeniul transportului de gaze naturale, lider pe piaţa energetică din regiune, cu un sistem naţional de transport gaze naturale modern, integrat la nivel european şi cu un sistem de management competitiv, conform cu cele mai bune practici de guvernanță corporativă.”