Esential

EXCLUSIV! Ion Cristoiu despre recucerirea Hersonului: „Nu poate fi vorba despre o victorie ucraineană”

sursa foto: evz play
sursa foto: evz play

În cadrul podcastului EVZ Play moderat de Ionuț Cristache, Ion Cristoiu a abordat o serie de subiecte, printre care și recucerirea Hersonului de către armata lui Zelenski.


Potrivit lui Cristoiu, această acțiune „în plan militar nu poate fi vorba despre o victorie a ucrainenilor, deoarece ei au început contraofensiva asta de la sfârșitul lui august. După trei luni normal era să fie lângă Crimeea.” a spus el.

Mai mult, „din punct de vedere politic și al imaginii este un dezastru pentru ruși, deoarece Hersonul face parte dintr-o regiune pe care rușii au declarat-o ca fiind a lor prin lege. În aceste condiții nu ai voie să te retragi”, a susținut el.

În acest context, negocierile dintre Rusia și Ucraina sunt acum imposibile, întrucât „Din punct de vedere al imaginii este o victorie ucraineană, în acest moment trebuie să fii tâmpit să faci negocieri cu ăla care se retrage (n.r. Putin). Chiar dacă Zelenski ar vrea să facă negocieri, ucrainenii sunt acum surescitati, nu are cum să facă negocieri în condițiile astea. Rușii au fost obligații să se retragă, deci avem de-a face cu o escaladare. Se putea vorbi despre negociere când nu exista nicio victorie.”, a notat Ion Cristoiu.

Putin nu va mai fi luat în seamă

Această acțiune îl va costa mult pe liderul rus, deoarece „Putin a pompat bani în ultimii 10 ani în armată, ei nu au făcut telefoane, nu au făcut mașini, au făcut armata, acum a ajuns să se retragă, armata lui a ajuns de râsul lumii. Ucraina nu cumpără arme, primește, Rusia cumpără.”, mai menționează Cristoiu.

În acest fel „Putin nu va mai fi luat în seamă diplomatic. Războiul nu se câștigă la negocieri, se câștigă pe câmpul de luptă, dacă nu ai succes pe front, nu negociază nimeni cu tine. Ce motiv ar avea americanii să negocieze cu Rusia? Nu au oameni aici, nu e Afganistan, nu e Vietnam, nu le mor oameni aici. Din punct de vedere economic au reușit, și-au vândut gazul lichefiat aici. Americanii aveau stocuri de arme cu care nu aveau ce face și le-au dat Ucrainei.”

Negocierile de pace au devenit imposibil de realizat și pentru că Occidentul a dat foc oricărui pod diplomatic cu Rusia „Occidentul a mers până în momentul în care a tăiat orice punte, nu au fost ca Erdogan. Nici o țară cu excepția Turciei și Ungariei nu și-au lăsat o marjă, toți s-au dus în prima linie, l-au făcut criminal pe Putin, au impus sancțiuni Rusiei și acum cum să mai negociezi cu el?” notează Cristoiu.