Esential

EXCLUSIV! Ion Cristoiu despre noua etapă a războiului: „Occidentul a ajutat foarte mult ca populația rusă să se apropie de Putin”

EXCLUSIV! Ion Cristoiu despre noua etapă a războiului: „Occidentul a ajutat foarte mult ca populația rusă să se apropie de Putin”
sursa foto: evzplay

Robert Turcescu și Ion Cristoiu la podcastul de astăzi au pus problema referendumurilor create de Putin. Acesta a prezentat în exclusivitate noua etapă a războiului din Ucraina.

În această mişcare coordonată, oficialii susţinuţi de Rusia au anunţat referendumuri planificate pentru 23-27 septembrie în provinciile Luhansk, Doneţk, Kherson şi Zaporizhzhia, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean sau o zonă de mărimea Ungariei. Ion Cristoiu a discutat în cadrul podcastului EVZ Play ce înseamnă această mișcare. 

„Referendumurile vizează alipirea la Rusia. Nici un moment nu s-a vorbit după declanșarea operațiunii militare despre alipirea Rusiei. S-a vorbit despre păstrarea acestor teritorii cucerite ca monede de schimb. Însă acum este vorba despre o alipire cu Rusia, pentru că atunci când este atacat oricare dintre aceste teritorii este atacată Rusia. Folosirea termenului de operațiune militară înseamnă o imitare a Americii în operațiunile din Irak, Corea. Rusia practic își vede de treabă și niște specialiști care se luptă. Acum, însă. avem o trecere la declarație de război pentru că nu mai este vorba despre acest discurs care vizează o înăsprire a cenzurii, a pedepselor față de cei care comentează” susține acesta.

Acesta mai explică că „referendumurile nu își propun republici independente. Prin aceste referendumuri pe timp de pace în condițiile existente unor arme nucleare, 20% dintr-un teritoriu nu mai aparține țării care îl avea până acum. De aceasta este o miză uriașă.”

Noua etapă a războiului

„Această contraofensivă a fost pentru el mană cerească, pentru că a avut posibilitatea să atace. Bombardarea centralelor nucleare înseamnă distrugerea infrastructurii energetice. Este o nouă etapă în care nu se mai lucrează cu mănuși. Ei doresc ca Ucraina să între în iarnă fără energie electrică. Este limpede că tot ce s-a întâmplat în ultima vreme este în favoarea Rusiei. Occidentul a ajutat foarte mult ca populația rusă să se apropie de Putin. Ca să se ajungă la pace nu are nici o legătură cu Ucraina. Războiul este între America și Rusia, unde, Rusia este mult mai dictatorială, este posibil să câștige iar dacă Putin va fi înlăturat va veni cineva mult mai rău. Dacă Federația Rusă se destramă este foarte grav” susține Ion Cristoiu

Implicare Occidentului, după cum susține Ion Cristoiu a făcut mai mult rău. nu au fost sancțiuni în sprijinul păcii, nu au fost condiționate, semn că au făcut parte din război. „Statele care nu s-au înscris în respectarea sancțiunilor, sunt de partea Rusiei. Occidentul are două posibilități: tace și acceptă situația, nu-l mai alimentează cu arme și bani pe Zelenski sau declară război. O prelungire a războiului înseamnă o mai mare suferință a Occidentului. Ucraina nu mai are nevoie de arme, de acum încolo este nevoie de oameni, pentru că Putin o să-i omoare cu oamenii. Mobilizarea parțială înseamnă și mai multă lume. În aceste condiții nu ai ce face cu armele” mai adaugă acesta.