Esential

EXCLUSIV! Ion Cristoiu: „Criza energetică l-a reabilitat pe Ceaușescu”! Comparații uluitoare în cadrul Podcastului EVZ Capital

Cristoiu și Cristache Captură video EVZ Play
Captură Video: EVZ Play

Ion Cristoiu, fondatorul cotidianului Evenimentul Zilei, a comparat ghidul de economisire a energiei la care lucrează guvernul condus de Nicolae Ciucă cu decretul semnat de către Nicolae Ceaușescu la data de 10 noiembrie 1987, în cadrul Podcastului EVZ Capital, Cristoiu și Cristache, moderat de către Ionuț Cristache.

Celebrul jurnalist, Ion Cristoiu, a avut o discuție savuroasă cu Ionuț Cristache, în cadrul podcastului EVZ Capital în care s-au discutat măsurile propuse de diverse state ale Uniunii Europene pentru economisirea energiei, dar și despre ghidul la care lucrează guvernul pe acest subiect.

„Nu mai este nevoie de un nou ghid. E ca la decretul din 10 noiembrie 1987, îl găsiți în ziarul Scânteia. Și naște niște situații absurde precum în 1987, de exemplu era recomandată înlocuirea becului cu un neon. Scânteia a făcut o anchetă, dar nu existau neoane, pe lângă că trebuia înlocuit mecanismul de prindere. Nu e vorba doar de oameni și situații ca acestea: să te speli la râu sau să sufli ca să usuci părul. Economisirea afectează spitale, școli, biserici, instituțiile publice.” – Ion Cristoiu.

El a făcut o paralelă interesantă și la procesul în care Nicolae Ceaușescu a fost judecat înainte de a fi împușcat.

„Acum se face reabilitarea lui Ceaușescu. La proces, Ceaușescu a fost acuzat că a ținut oamenii în frig și fără lumină, iar la ce se întâmplă acum în UE, tragem concluzia că Ceaușescu nu trebuia împușcat. El a făcut aceste lucruri tot datorită unei crize, pentru că intrând în conflict cu Gorbaciov, Rusia nu ne dădea suficientă energie.” – Ion Cristoiu.

Nicușor Dan luat în colimator de către Cristoiu

Atât Ionuț Cristache cât și Ion Cristoiu s-au amuzat teribil, dar și consternat în același timp despre situația din media de astăzi, unde apar cetățeni și chiar persoane publice, precum Nicușor Dan și spun că ei au început deja să economisească energie.
„Este un salt acum, niciun lider politic nu a făcut ceea ce a făcut Nicușor Dan. Nici în acele vremuri, niciun ziar nu a cutezat să dea declarații ale unor cetățeni cum că ei sunt gata să reducă energia. Dacă venea atunci cineva să declare așa ceva, râdea toată redacția. Mai mult, atunci acea campanie s-a dus între o zi și trei zile, nu ca acum”.

Ion Cristoiu l-a criticat în termeni duri pe primarul Bucureștiului, dar și toată energia occidentală consumată pentru a îi pregăti pe cetățenii europeni de iarna grea care se anunță.

„Până ieri ieșea Iohannis și zicea să ne spălăm pe mâini. De prea mult bine în lumea occidentală au ajuns tefeliștii. Prin aceste enormități arată că ei nu au soluții.

Noi nu avem o opinie publică care să oprească acest val.  Nu poți să îi spui unui popor care are aceste lucruri în memorie să stingă lumina. La fel ca și în pandemie vor fi efecte în industrie și așa mai departe. Acum de dragul democrației, sau a Ucrainei, trebuie să ne sacrificăm. Occidentul este simbolul luminilor, dacă le iei luminile care mai e diferența față de est?”