Infofinanciar > Esential > EXCLUSIV! Începe al Treilea Război Mondial din România? Cristoiu: „Bombardamentele asupra Rusiei vor începe din țara noastră”
Esential

EXCLUSIV! Începe al Treilea Război Mondial din România? Cristoiu: „Bombardamentele asupra Rusiei vor începe din țara noastră”

Cristoiu Putin EVZ Capital
sursă foto: EVZ Capital

Publicistul și scriitorul Ion Cristoiu atinge un subiect foarte sensibil și spune că există mari șanse ca cel De-al Treilea Război Mondial să înceapă din România. Acesta este de părere că americanii vor ataca Rusia cu arme convenționale folosind bazele militare de pe teritoriul țării noastre.

„Tare mă tem că bombardamentele americane către Rusia vor porni din România, de la bazele militare pe care SUA le are pe teritoriul țării noastre. La momentul actual, de pace nu mai vorbește absolut nimeni, ci doar despre război, asta pentru că nu înțelegerea și echilibrul sunt adevărata miză a acestui conflict. Se urmărește doar ca cineva să câștiga cumva. Bineînțeles, cum am precizat de nenumărate ori, nu  este un război între Rusia și Ucraina, ci între Rusia și Occident. Unul dintre acești doi mari combatanți va triumva, iar Ucraina este doar un pretext!” declară Ion Cristoiu în cadrul podcastului EVZ Capital.

Jurnalistul subliniază faptul că, în ciuda informațiilor din media, și Rusia are mari șanse să învingă în urma acestui război. Asta chiar dacă presa, atât internațională, cât și cea din România, prezintă abordează adesea subiectul cum că liderul de la Kremlin și grupul său ar fi lipsiți de noi tactici și de strategii în fața ofensivei ucrainiene.

Problema referndumurilor

„N-am nicio îndoailă că este un eveniment incorect”, a specificat Ion Cristoiu. „Dacă se întâmplă așa ceva, va avea loc răpirea și alipirea de către Rusia a unor teritorii care aparțin altei țări. Putin a vrut acest lucru încă de la început. Nu ar trebui să ascultăm propaganda care spune că a vrut să ajungă la Kiev, nu a reușit, și s-a dus să cucerească Donbas. Această alipire a fost încă de la momentul 0 scopul lui Putin”.

Jurnalistul este de părere că rezulatatele acestor referdumuri vor fi în mod cert în favoarea Moscovei, dat fiind gradul mare de simpatizare al locuitorilor din aceste patru teritorii din Ucraina pentru alipirea de Rusia. Cu toate acestea, liderii occidentali nu ar urma să accepte niciodată un astfel de eveniment pentru că ar reprezenta „o înfrângere mai mult decât evidentă”. Chiar și așa, Moscova ar urma să obțină, potrivit lui Ion Cristoiu, „cea mai mare victorie a Rusiei de la de la Petru cel Mare încoace”.

Ce spune tăcerea de la Kiev?

Autoritățile de la Kiev, în frunte cu președintele Volodimir Zelenski, au atacat aceste referendumuri, însă doar prin declarații. Nu a existat nicio mișcare armată împotriva acestora, iar Ion Cristoiu spune că această lipsă de acțiune ar trebui să ridice multe semne de întrebare: „Referendumurile din cele patru teritorii s-au desfășurat fără ca ucrainienii să ridice un deget. S-a spus doar că acestea sunt ilegale și că nu vor fi recunoscute de nimeni. Zelenski nu a făcut nimic să împiedice desfășurarea acestor evenimente. Este clar că ceva se întâmplă acolo și ar trebui să ne ridicăm un semn de întrebare”.

„Ca să nu se ajungă la acest moment de închidere a jocului, un moment crucial pentru pacea mondială, armata bravă a ucrainienilor de ce nu a făcut nimic până acum? Ca să cucerești un deal, este mult mai greu decât să-l aperi. Și pentru un comentator ca mine este imposibil să văd adevărul pentru că este o minciună generală”, a spus publicistul.