Infofinanciar > Esential > Exclusiv! Doru Bușcu invitat în podcastul Hai România.” Marcel Ciolacu nu va prelua Guvernul până nu intră banii din PNRR”
Esential

Exclusiv! Doru Bușcu invitat în podcastul Hai România.” Marcel Ciolacu nu va prelua Guvernul până nu intră banii din PNRR”

Doru Bușcu vorbește despre rotativa guvernamentală în podcastului hair Romania
FOTO: EVZCAPITAL

În cadrul podcastul de astăzi ”Hai România” moderat de jurnalistul Ionuț Cristache împreună cu invitatul său Doru Bușcu au reflectat asupra principalelor evenimente din spațiul public al României.

Prim planul discuțiilor a fost ocupat de vizita Președintelui Klaus Iohannis în Japonia. După o scurtă concluzie tranșantă prin care întreaga activitate a Președintelui a fost catalogată drept ”o mare irosire, un timp furat unei națiuni care avea nevoie să recupereze”, cei doi interlocutori și-au îndreptat atenția asupra rotativei guvernamentale și a scandalului dintre România și Ucraina în privința canalului Bâstroe. Spre deosebire de majoritatea declarațiilor făcute de oficialii români, Bușcu a explicat și de ce este mult mai util și eficient ca Uniunea Europeană să fie factorul de decizie în această chestiune.

 Doru Bușcu despre rotativa guvernamentală

În privința rotativei guvernamentale în cărți sunt tot felul de scenarii printre care mutarea premierului Ciucă în fruntea Senatului. Însă, în acest caz, Bușcu, citând sursele proprii, precizează că actualul președinte al liberalilor ar prefera funcția de vicepremier în detrimentul celei de Președinte al Senatului.

”Nu cred că Ciucă vrea să meargă la Senat, unde ești lipsit de putere. Este mai puternică Camera Deputaților pentru că are un areal mai mare de răspândire a legii. La Senat ești mai figurant, rupi legătura cu prietenul tău Marcel Ciolacu pentru că nu mai reprezinti o motivație politică. Este mai bine să fii vicepremier, hotărăști unde se duc banii. Acum la rotativă se cam discută protocolul integral. Apărarea este un minister electoral la fel și ministrul Transporturilor pentru că arăți ce s-a făcut” a explicat Doru Bușcu în cadrul podcastului ”Hai România”.

Însă, data la care se va realiza transferul de putere din tabără liberală în cea a social-democraților depinde foarte mult de finanțarea obținută prin PNRR. Invitatul lui Ionuț Cristache este de părere că Marcel Ciolacu nu va prelua puterea executivă până ce Europa nu va trimite banii promiși prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Vom avea sau nu alegeri anticipate

De asemenea, posibilitatea unor alegeri anticipate reprezintă o acțiune irațională în condițiile în care social-democrații au toate șansele să obțină puterea și după alegerile din 2024. ”Se discută despre alegeri anticipate, care nu au noimă. Ce noimă are să pleci de la putere ca să stai mai bine la putere. Deci ai doi ani puterea ( n.r. Bușcu face referire la PSD) după care, urmează patru ani în care tot tu ești la putere, deci nu are noimă, nu este în concordanță cu idealul partidului, acela de a ajunge la guvernare.

Dacă stau împreună este clar că vor câștiga alegerile, ei sunt pe primul loc, PSD și PNL vor face majoritate. În orice caz, sunt la putere pot să facă legi să mute bani. Alegerile anticipate nu au trecere la parlamentari. Liderii de organizație n-au chef să renunțe la resurse.

Eu cred că principalele pârghii le are PSD, însă nici PNL nu este de aruncat pentru că îl are pe Klaus Iohannis, de aia Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu stau împreună pentru că este o strategie de asigurare. Asta este o strategie care este țesută cu migală de Ciolacu. Ăsta este talentul lui până și dușmanii lui Ciolacu acum vorbesc netru despre PSD.  Platforma Nicu și Ciolacu să aibă un candidat la prezidențiale în așa fel încât să iasă bine toată lumea, un USL mai pacifist”, a concluzionat Doru Bușcu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.