Infofinanciar > Info > Exclusiv. Cum va fi anul electoral 2024?  Bogdan Comaroni: „E o luptă între cele două tabere politice”
Info

Exclusiv. Cum va fi anul electoral 2024?  Bogdan Comaroni: „E o luptă între cele două tabere politice”

Tavi Hoandră, Robert Turcescu și Bogdan Comaroni Sursa foto: Captura Podcast Hai România
Sursa foto: Captura Podcast Hai România

Anul 2024 este un an extrem de important pentru întreaga lume deoarece este anul alegerilor. Aici se va decide felul în care vor continua lucrurile în țara naostră.  Robert Turcescu și invitații săi în podcastul HAI România, jurnaliștii Bogdan Comaroni și Octavian Hoandră, au comentat mizele din spatele campaniei duse împotriva Liei SavoneaAceasta a anunțat că o va acționa în justiție pe Cristina Guseth, președintele organizației Freedom House.

Lia Savonea, judecătoare, a anunțat că se va adresa organelor de urmărire penală după ce, în presă a fost dezvăluită o rețea, al cărui scop era intimidarea sa și evidențierea unui linșaj mediatic.

G4media a publicat miercuri stenogramele discuțiilor dintre Guseth și procurorul DNA Cristian Ardelean, care arată o intenție de linșaj mediatic la adresa Liei Savonea prin intermediul unor jurnaliști care scriau frecvent despre dosarele instrumentate de DNA.

Cum se pune presiune la comandă pe un personaj țintă

Gazda podcastului a explicat succint cum funcționează așa-numitele relee din presă, apăsate la comandă fix la momentul oportunAm vorbit de mult, și nu numai eu, despre releele din presă, despre cum se apasă butoanele când vine vorba despre campanii de presă împotriva unor personaje, unor persoane publice, unor politicieni. Releul scrie ceva, alte receptoare – și aici vorbim de ziariști de prin diverse zone – sunt foarte atente la ce a emis releul și automat, fie prin metoda copy paste, fie mai înflorind un pic lucrurile, publică informația respectivă.

Un exemplu despre felul în care a funcționat relația asta cu releele apropo de un personaj public, indiferent de ce părere ați fi avut despre Lia Savonea, s-a întâmplat să vedem ieri niște stenograme care au apărut în spațiul public. Doamna Guseth conduce un ONG care împarte burse, bani, influență dinspre partea americană către presa din România. Nimic rău, așa fac și alte țări. Numai că avem pentru prima oară un exemplu cu subiect și predicat, doamna Guseth vorbește cu un domn procuror Ardelean, i se vaită de felul în care Lia Savonea și ceilalți, adversarii lor pe terenul ăsta al justiției, făcuseră un ghid de comunicare cu presa pentru procurori. Și încep să apară lucruri foarte interesante (…)

Numai despre presă nu putem vorbi în cazul ăsta, presa din România e dusă cu dricul de mult. Dar vedem cum funcționează lucrurile. Vrei să pui presiune pe unul în România, agiți repede releele și cu receptorii și desfășori niște campanii de presă. Nu sunt chiar de amploarea cancel culture la americani, dar se apropie. Îl faci pe unul de la cap la coadă, îl faci putinist, securist, nenorocit, trompetă, corupt, îl faci în toate felurile. Că e ziarist, politician, persoană publică, vrei să-l distrugi ca imagine, activezi trompetele„, a argumentat Robert Turcescu.

Goana după Parchete în vederea anului electoral 2024

În viziunea jurnalistului de investigații Bogdan Comaroni, întreaga acțiune este ilustrativă pentru modul în care se dorește anihilarea unui magistrat în scopuri politice, mai ales că respectiva campanie a demarat în momentul în care Savonea candida la o poziție la Curtea de Apel. 

Savonea politic a fost mereu asimilată zonei PSD. Și-a pus serviciile politicului, dar cine din zona asta nu și le-a pus? Urmează alegeri și un an extraordinar de important, în care au loc practic toate alegerile. În momentul în care deții forța în justiție și mai ales în faza preliminară a cercetărilor, adică politic deții tot ce înseamnă procurori de la Parchete, de la DNA, deții judecători de la Curți de Apel și de la Înalta Curte de Casație pentru că acolo se duc demnitarii. Deci e o ofensivă care se joacă acum între PNL, care are ministrul Justiției asumat, e un moment politic în care se dorește să deții puterea în ceea ce înseamnă procurori, Parchete și judecători decidenți. Pentru ca în anul electoral să faci ceea ce ne-am obișnuit noi românii, circ la televizor cu arestări, tot ce ne-a arătat Kovesi pe larg că se poate (…) E o luptă între cele două tabere politice.

Bogdan Comaroni a mai punctat că astfel de încărcători-descărcători de presă manipulează opinia publică, încălcând obligațiile jurnalistului. Ordinul de la Guseth s-a executat, rapid, Ionel (n.red. – fostul jurnalist Ionel Stoica) a făcut-o praf pe Savonea, a completat Turcescu. Invitatul său a menționat în context influența miliardarului George Soros, finanțatorul generos al unor ONG-uri ca Freedom House, adăugând că acesta a infiltrat inclusiv serviciile secrete. De menționat că stenogramele în discuție datează din 2019, an preelectoral.

Emisiunea de tip podcast poate fi vizionată AICI